IBM predstavio novi kvantni čip za buduće velike sustave

Stručnjaci diljem svijeta rade na usavršavanju kvantnog računalstva koje se oslanja na kvantnu mehaniku kako bi dosegli računalne brzine koje su daleko veće od brzina klasičnih silikonskih kompjutera.

Hina | 05.12.2023. / 08:13

Kvantno računarstvo (Foto: Getty Images)

Tvrtka International Business Machines (IBM) u ponedjeljak je predstavila novi kvantni kompjutorski čip za koji se nada da će za 10 godina služiti kao gradivni sklop većih sustava.

Stručnjaci diljem svijeta rade na usavršavanju kvantnog računalstva koje se oslanja na kvantnu mehaniku kako bi dosegli računalne brzine koje su daleko veće od brzina klasičnih silikonskih kompjutera.

Intelov procesor Tunnel Falls Intel predstavio novi procesor kojim želi kvantno računalstvo izvesti iz laboratorija

Izazov je razviti kvantne kompjutere koji su dovoljno pouzdani u stvarnom svijetu i da ustrajno nadmašuju konvencionalna računala.

Microsoft, Google i kineski Baidu se zajedno sa startupovima i državama natječu u razvoju kvantnih strojeva.

Do sada su se stručnjaci za kvantna računala borili s pogreškama u podacima, no IBM je danas predstavio novi način povezivanja čipova unutar strojeva te potom i njihovo povezivanje koje bi, u kombinaciji s kodom za ispravak pogrešaka, do 2023. mogli proizvesti izuzetne uređaje.

Prvi takav stroj koji će to koristiti nazvan je "Kvantni sustav dva" i on koristi tri "Heron" čipa, rekao je Dario Gil, potpredsjednik IBM-a i direktor istraživanja.

Po njegovim riječima, očekuje se prilično stabilan napredak do 2029., kada će se vidjeti puni učinak tehnologije ispravljanja pogrešaka.

Poslije toga očekuje veliki skok u sposobnostima kvantnih strojeva, slično kako su se sustavi umjetne inteligencije sporo razvijali u posljednjih 15 godina, da bi tijekom prošle godine postali daleko sofisticiraniji.

Kvantni sustav dva" je prvi istinski modularni kvantni računalni sustav tako da ga tijekom vremena možete nastaviti proširivati na sve veće i veće sustave, rekao je Gil.

Kvantno računalo, ilustracija Google tvrdi da je njegovo novo superračunalo srušilo sve rekorde, ali stručnjaci su skeptični

IBM nije jedini igrač na tom području. Startup PsiQuantum, koji na razvoju čipova surađuje s GlobalFoundries, početkom godine je objavio da namjerava predstaviti komercijalni stroj unutar šest godina.

Očekuje se da će kvantna računala jednog dana ubrzati izračune nekih kalkulacija milijun puta brže od najsnažnijih današnjih kompjutera. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti