IBM razvija računala koja će biti više milijuna puta brža od današnjih PC-ja

U IBM-u su iznimno optimistični oko budućnosti kvantnih računala i vjeruju kako prva računala možemo očekivati uskoro

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.03.2017. / 09:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

IBM je pokrenuo novi odjel u kompaniji, IBM Q s ciljem razvoja i prodaje kvantnih računala koja će biti više milijuna puta brža u odnosu na današnja računala. U IBM-u vjeruju kako su dovoljno napredovali s njihovim razvojem te da već sada programeri mogu početi s razvojem softvera za ovakva računala. Iako veliki broj znanstvenika smatra kako ćemo na ovakva računala morati čekati još godinama, direktori ove kompanije su, s obzirom na dosadašnji napredak na ovom polju, iznimno optimistični oko budućnosti kvantnih računala i vjeruju kako prva računala možemo očekivati uskoro.

No, osim samog hardvera, iznimno je bitno imati spreman softver koji će pokretati takva računala te već sada moraju početi s njegovim razvojem i pripremom za 'kvantno doba'. Prvi korak prema tome jest razvoj aplikacijskih programskih sučelja koja će programerima omogućiti prebacivanje programa s tradicionalnih na kvantna računala, a kasnije možemo očekivati i simulator koji će imitirati kvantna računala, što će također omogućiti programerima razvoj softvera za njih.

Klasična računala iznimno su moćna i njihov će se razvoj nastaviti i dalje te će ona biti pokretači svega što radimo u poslovanju i društvu, no postoje mnogi problemi koje takva računala ipak ne mogu riješiti, a da bi ih riješili i stvorili znanje koje će biti puno 'dublje i kompleksnije', potrebna su nam kvantna računala, komentirao je za Independent Tom Rosamilia iz IBM-a. Dodao je kako će njihovi IBM Q sustavi u budućnosti raditi zajedno s postojećim snažnim računalnim sustavima kako bi riješili probleme za koje trenutno nema rješenja, a koji sadrže 'nevjerojatnu neiskorištenu vrijednost'.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti