Vijest o rođenju blizanki s izmijenjenom DNK uzbunila je svjetsku javnost

Hrvati o pobačaju, a Kinezi o modifikaciji gena novorođenčadi. Vijest o rođenju blizanki s izmijenjenom DNK uzbunila je svjetsku javnost. Oštro kritizira i znanstvena zajednica. Ali pojavile su se i sumnje da tvrdnje kineskog znanstvenika nisu istinite.

Danijel Vrbota Danijel Vrbota | 27.11.2018. / 23:45

Galerija

Blizanke rođene prije nekoliko tjedana genetski su modificirane kako bi bile otporne na HIV, tvrdi kineski stručnjak. Kaže kako su njegov cilj djeca otporna na bolesti, a ne tzv. dizajnerske bebe s određenom bojom očiju ili kvocijentom inteligencije. Školovao se na uglednom američkom sveučilištu Stanford, a radi u gradu Shenzenu na jugu Kine.

He Jiankui, sa kineskog Južnog sveučilišta znanosti i tehnologije poručuje: "Osjećam snažnu odgovornost, ne samo napraviti nešto prvi, već pružiti primjer kako raditi ovakve stvari, uzeti u obzir moralnost društva i posljedice na javnost".

Ali znanstvena zajednica oštro je reagirala. Više od 100 kineskih znanstvenika potpisalo je peticiju kojom traže stroži nadzor eksperimenata na genima. Osude stižu iz cijelog svijeta.

Dr. Kiran Musunuru, sa Sveučilišta u Pennsylvaniji: "Moramo odmjeriti moguće koristi s rizikom za one koji su uključeni. U slučajevima kada su rizici znatno veći od koristi, a mislim da je to ovdje slučaj, to nije etično".
Upitna je i sigurnost tehnologije, a eksperimenti bi mogli ostaviti posljedice na buduće generacije.

Dekan Harvardske škole medicine George Daley kaže: "Znamo da je tehnologija vrlo moćna. U biti to su molekularne škare. Možemo izrezati DNK i napraviti promjene. Ali još je nejasno koliko je rezanje precizno i postoji zabrinutost da režete na mjestima gdje ne želite, deaktivirajući gene koji su vrlo važni ili možda mijenjajući rad gena koji su povezani s drugim problemima poput raka".

Pojavile su se i sumnje u istinitost Heovih tvrdnji. Kinesko sveučilište na kojem je zaposlen objavilo je kako ne zna ništa o projektu te da je He od veljače na neplaćenoj odsutnosti. Bolnica koja je navedena kao ona koja je odobrila eksperiment negira umiješanost. U brojnim zemljama genetska manipulacija embrija radi reprodukcije je zabranjena. Neka su istraživanja dopuštena samo ako se embriji odmah unište. Međutim u svjetlu napretka tehnologije zloslutno zvuče Heove riječi.

"Svijet je došao u fazu mijenjanja gena embrija. Netko će negdje to napraviti. Ako ne ja, onda netko drugi".

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti