Ima li Musk razloga za brigu? Audi predstavio e-tron!

Napokon smo vidjeli i službenu verziju prvog Audijevog električnog automobila – E-Tron po početnoj cijeni od 75 tisuća dolara stiže na europsko tržište već ove godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.09.2018. / 16:14

Galerija

Nakon što je Tesla godinama dominirala tržištem električnih vozila, u kratko vrijeme automobilski divovi predstavili su dva velika konkurenta zbog kojih bi se Elon Musk mogao zabrinuti. Nakon Mercedesovog EQC-a, jučer je i Audi služeno prikazao prvi serijski model električnog SUV-a e-tron kojeg na europskom tržištu očekujemo već krajem ove godine, dok će se u SAD-u pojaviti tijekom drugog kvartala 2019.

Riječ je o prvom od tri električna vozila koje Audi planira predstaviti tijekom sljedećih nekoliko godina i ukupno čak 12 vozila do 2025., a s e-tronom iz ove kompanije nisu htjeli eksperimentirati s nekim futurističkim dizajnom s kojim bi naglasili da je riječ o električnom automobilu. Prema Filipu Brabecu, potpredsjedniku kompanije za razvoj proizvoda, kupci električnih automobila više ne žele radikalno drugačiji izgled, zbog čega i e-tron izgleda manje-više kao klasičan Audijev SUV.

Audi e-tron (Foto: Audi) (Foto: Audi)

S prednje strane tako dominira prepoznatljiva prednja maska (kroz koju prolazi zrak kako bi dodatno hladio bateriju) i još prepoznatljivija četiri povezana prstena te atraktivna svjetla. Automobil pokreću dva električna motora (pogon je na sva četiri kotača) uz koja brzinu od 100 km/h može doseći za 5,7 sekundi, dok maksimalno može potegnuti do 200 km/h (brzina je elektronički ograničena). Snaga motora iznosi 300 kW, uz okretni moment od 664 Nm, a s jednim punjenjem baterije E-Tron trebao bi izdržati oko 400 km (prema WLTP standardu).

Audijevi inženjeri posebnu pažnju posvetili su motorima i regenerativnom kočenju – tijekom vožnje s održavanjem iste brzine E-Tron pokreće stražnji motor, a prilikom kočenja ili usporavanja električni motor se koristi kao generator koji kinetičku energiju pretvara u električnu, čime se nadopunjava baterija i povećava doseg.

Audi e-tron (Foto: Audi) (Foto: Audi)

Vlasnici, odnosno vozači ovog automobila na raspolaganju imaju nekoliko načina vožnje – od udobnog do sportskog, a o tim načinima vožnje ovisi i ponašanje automobila na cesti, ubrzavanje, ali naravno i potrošnja energije.

U unutrašnjosti automobila dominiraju dva velika ekrana osjetljiva na dodir, a treba istaknuti i jedan novitet koji će, barem na početku, biti dostupan samo korisnicima ovog automobila u Europi – umjesto retrovizora nalazit će se kamere, dok će američki modeli imati klasične retrovizore, barem dok se ne promjeni zakon.

Baterija snage 95 kW može se puniti na kućnoj utičnici ili na brzim punionicama na kojima se od 0 do 80 posto može napuniti za samo 30 minuta.

Audi e-tron (Foto: Audi) (Foto: Audi)

Cijena osnovnog modela iznosi 75 tisuća dolara, dok će bolje opremljena First Edition verzija koštati nešto više od 86 tisuća, a svi zainteresirani već sada mogu uplatiti tisuću dolara depozita i s nestrpljenjem iščekivati svog novog električnog ljubimca.

Izvor :Electrek
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti