Imate inovativnu ideju iz područja energetike ili pametnih gradova? Prijavite se na InnoEnergy PowerUp! i osvojite do 65 tisuća eura

Startupovi koji imaju dobru ideju iz područja energije, mobilnosti, pametnih gradova ili čiste tehnologije mogu se prijaviti na "PowerUp!" izazov.

Martina Čizmić | 16.01.2020. / 10:22

Finalisti PowerUp! natjecanja (Foto: InnoEnergy) (Foto: InnoEnergy)

Europski investicijski fond, EIT InnoEnergy, pokreće novi ciklus ulaganja u potrazi za najperspektivnijim tvrtkama srednjoistočne Europe, tzv. „jednorozima“ i to kroz svoj program "PowerUp!".

"PowerUp!" izazov je otvoren za poduzetnike u svim fazama razvoja, bez obzira na to je li riječ tek o ideji, traži li poduzetnik svog sljedećeg kupca ili planira širenje na tržištu. Tematska područja obuhvaćaju energiju, mobilnost, cleantech, pametne gradove, a izazov je otvoren i za sve ideje izvan navedenog okvira.

Najboljim poduzetnicima smješi se novčana nagrada do 65 tisuća eura, ali i mogućnost za dodatna ulaganja. Ostale pogodnosti uključuju sudjelovanje u Business Bootcamps, s naglaskom na značajnu podršku međunarodnih stručnjaka iz područja poslovnog planiranja, prezentacijskih vještina i zaštite intelektualnog vlasništva.

Izazov je otvoren za sudionike iz 24 zemlje srednje i istočne Europe, a na prošlogodišnjem petom izdanju u Hrvatskoj je pobijedio  AMPnet, koji je razvio platformu koja rješava izazov s kojim se suočavaju energetske zadruge - nedostatak kvalitetnog softwarea za uključivanje klijenata, za financiranje obnovljivih izvora energije i za povezivanje s burzom električne energije.

Zahvaljujući pobjedi na državnom finalu PowerUp-a, AMPnet je dobio jedinstvenu priliku sudjelovati u prestižnom EIT InnoEnergy Highway akceleratoru i time je osigurao investiciju od 150.000 €, kao i pristup međunarodnoj mreži preko 460 partnera iz industrije, akademske zajednice i poslovnog svijeta.

InnoEnergy je sukreator, promišljeni investitor i industrijski katalizator za poduzetnike koji žele na globalnoj razini utjecati na održivost svijeta u kojem živimo. Tvrtkama koje će uspjeti postati članicama InnoEnergy mreže bit će omogućeno unapređenje vlastitih proizvoda, razvoj projekata, uključujući i pilot projekte, definiranje strategije komercijalizacije proizvoda, uvođenje na međunarodno tržište te daljnje širenje, uz dodatne mogućnosti financiranja.
Najbrže rastuća tvrtka u Švedskoj, ujedno najveći europski proizvođač litij-ionskih baterija, Northvolt, „jednorog“ je kojeg su osnovali bivši Teslini rukovoditelji te predstavlja jedan od najboljih primjera ulaganja InnoEnergyja. Za razliku od konvencionalnih pogona za proizvodnju baterija u Aziji, Northvolt je usmjeren na tehnološku izvrsnost, koju pokreće čista energija. Northvolt je nedavno ostvario 350 milijuna eura od Europske investicijske banke te trenutno gradi dvije najveće tvornice baterija na zelenu energiju Northvolt Ett u Skellefteáu, u blizini Arktičkog kruga i Northvolt Zwei, u Donjoj Saskoj. Trenutna procijenjena vrijednost tvrtke iznosi 1,6 milijardi eura.

 

Državno finale ovog najvećeg europskog natjecanja iz područja održivog razvoja u Hrvatskoj će se održati 27. ožujka 2020. u okviru LEAP summita, najveće konferencije za mlade u jugoistočnoj europi. Svim sudionicima natjecanja bit će omogućena kvalitetna priprema uz podršku mentora prije predstavljanja javnosti, a najbolji će dobiti priliku za daljnji razvoj uz investiciju. 

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na službenoj stranici PowerUp!-a do 5. ožujka 2020. Izazov na web stranici.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti