Imate li simptome koronavirusa? Odgovor na to pitanje zna – Siri!

Korisnici Appleovih telefona u SAD-u o simptomima koronavirusa mogu razgovarati s glasovnom asistenticom Siri, koja će ih savjetovati kako postupati, ovisno o simptomima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.03.2020. / 13:10

Apple Siri (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ako danas malo jače zakašljete, imate malu temperaturu ili teško dišete, vjerojatno ćete se prvo zapitati – imam li koronavirus? Većina će odgovor prvo potražiti na Googleu, a ako dr. Google zaista pokaže da bi simptomi mogli ukazivati na koronavirus, onda biste se trebali dalje javiti nadležnim službama. No ako imate Appleov telefon, ne morate čak ni tipkati i guglati, već sva pitanja možete direktno uputiti njihovoj glasovnoj savjetnici Siri.

Slika nije dostupna Imate iznenadni gubitak njuha? To je jedan od rjeđih simptoma zaraze koronavirusom

Prije nego što počnete postavljati upite Siri i raspitivati se o koronavirusu, treba napomenuti da upute nisu dostupne korisnicima u Hrvatskoj. Naime, ako Appleovu virtualnu asistenticu upitate za informacije o koronavirusu, odgovorit će vam: I don't have an opinion on that.

Kako prenose američki mediji, od ovog vikenda Apple je nadogradio Siri pa će njihov glasovni asistent na upit o koronavirusu s korisnicima lijepo porazgovarati i ispitati ih o njihovu zdravstvenom stanju. Pritom će odgovori biti temeljeni na uputama američke Službe za javno zdravstvo i agencije za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prvo će pitati o simptomima poput temperature, suhog kašlja i problema s disanjem, a ovisno o odgovorima savjetovat će korisnike što trebaju napraviti. Naravno, ti savjeti ne uključuju terapije, već na temelju odgovora korisnike s ekstremnim simptoma savjetuju da odmah nazovu 911, a ako simptomi nisu ozbiljni, savjetovat će ih da budu u kući, izoliraju se i izbjegavaju kontakte s drugim ljudima.

Slika nije dostupna Imate ili možete proizvesti ove proizvode? Javite se Ministarstvu gospodarstva!

Ako se simptomi pogoršaju, Siri će savjetovati kome se treba obratiti, a korisnike će uputiti i u trgovinu aplikacija App Store i aplikacije koje omogućuju virtualnu konzultaciju s doktorima. Trenutačno nije poznato kada će i hoće li uopće Siri o koronavirusu razgovarati i s korisnicima drugih zemlja osim SAD-a, gdje je trenutačno jedino dostupna ta opcija.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti