Indija je nakon odgode provela ključno testiranje svemirske misije s posadom

Očekuje se da će se misija Gaganyaan lansirati s glavnog svemirskog lansirnog centra u Sriharikoti prije 2024. godine, iako raspored nije bio objavljen.

Hina | 21.10.2023. / 08:42

Lansiranje indijske letjelice (Foto: AFP PHOTO / INDIAN SPACE RESEARCH ORGANISATION (ISRO))

Indija je u subotu provela ključni test u ambicioznoj svemirskoj misiji Gaganyaan, nekoliko sati nakon što je planirano lansiranje odgođeno, objavila je Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO).

Razlog za prekid lansiranja je identificiran i ispravljen, objavio je ISRO na X, platformi koja se ranije zvala Twitter. Sustav za bijeg posade funkcionirao je kako je bilo i predviđeno. Misija Gaganyaan počela je uspješno.

Pogled na Zemlju s Mjeseca Još jedna zemlja planira poslati astronaute na Mjesec

Uzrok odgode nije naveden.

Lansiranje je bilo zakazano za 8 ujutro, ali nije moglo biti obavljeno. Uspješno je izvršeno u 10 sati, priopćeno je iz ISRO-a.

Misija Gaganyaan ima za cilj razvoj svemirske kapsule pogodne za boravak čovjeka, koja će nositi tročlanu posadu u orbitu od 400 km (250 milja) tijekom tri dana, prije nego što sleti u Indijski ocean. ISRO je objavio da će u sklopu misije istražiti načine za održavanje ljudske prisutnosti u svemiru.

Lansiranje indijske letjelice Aditya-L1 Indijska svemirska sonda poslana prema Suncu napustila Zemljinu sferu utjecaja

Za misiju je alocirano oko 90 milijardi indijskih rupija (milijarda eura), nakon što je ranije ISRO obavio povijesno slijetanje svoje letjelice Chandrayaan-3 na južnom polu Mjeseca.

Očekuje se da će se misija Gaganyaan lansirati s glavnog svemirskog lansirnog centra u Sriharikoti prije 2024. godine, iako raspored nije bio objavljen. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti