Indija uvodi stroga pravila za društvene mreže: 24 sata za uklanjanje nepoželjnog sadržaja i otkrivanje porijekla zlonamjerne poruke

Indija redovno isključuje pristup internetu, kako bi ograničila razmjenu informacija tijekom nemira.

Hina | 25.02.2021. / 16:00

Twitter i Facebook (Foto: AFP) (Foto: Afp)

 Indijska vlada se priprema nametnuti stroga pravila za američke društvene mreže optužujući ih za pristranost u postupanju sa spornim sadržajem.

Sukob indijske vlade s Twitterom i Facebookom se nastavlja stupanjem na snagu tromjesječnih novih pravila koji obvezuju društvene mreže, online streaming i digitalne vijesti da u roku od 24 sata povuku sve sadržaje koje je tužio neki pojedinac ili organizacija.

Oni će također morati otkriti porijeklo "zlonamjernog tvita ili poruke" ako to indijskih sud ili vlada budu zahtijevali.

Braneći tu mjeru ministar informacijske tehnologije, Ravi Shankar Prasad, podsjetio je da je Twitter odbio povući poruke o nasilnim prosvjedima poljoprivrednika u New Delhiju u siječnju, dok je ta mreža postupila drugačije i izbrisala račune tijekom napada protrumpovih pristaša na Kongres 20 dana ranije.

Kada je napadnut američki Kongres, društvene mreže su podržale policijsku akciju. Ali tijekom nasilnog napada na Lal Qila u Delhiju, imali ste drugačija mjerila, rekao je i takvu politiku nazvao "neprihvatljivom".

Na indijski nacionalni praznik 26. siječnja prosvjedi protiv poljoprivrednih reformi su prerasli u pobune diljem glavnog grada, a poljoprivrednici su napali Lal Qila, simbol neovisnosti Indije.

Hinduistička nacionalistička vlada tada je naredila Twitteru da izbriše stotine računa i tvitova podrške prosvjednicima.

Twitter je trajno uklonio nekoliko računa i privremeno blokirao druge.

Indija redovno isključuje pristup internetu, kako bi ograničila razmjenu informacija tijekom nemira.

Na svjetskoj ljestvici slobode tiska koju su sastavili Novinara bez granica, Indija je 142. od 180 zemalja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti