Hrvatska ima sve više startupa, no postoji li i infrastruktura koja im može pomoći u razvoju?

Inkubatori i coworking prostori postali su česta pojava u većim hrvatskim gradovima. Oni nude po povoljnim cijenama ono što si mlade tvrtke inače ne bi mogle priuštiti - uredski prostor i infrastrukturu.

Zorana Vukić/Informer | 24.01.2022. / 08:06

Galerija

 Jedan od najpopularnijih oblika poduzetništva u Hrvatskoj su upravo startupovi. To je model poslovanja koji ako naiđe na podršku dobiva smjernice za razvijanje proizvoda s ciljem plasiranja na međunarodno tržište. No imamo li dovoljno smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj ? Provjerili smo u dva inovacijska centra za startupove u Zagrebu.

Osnivanje prve tvrtke ili startupa postavlja niz nepoznanica, ali i izazova, s kojima se susreću mnogi osnivači. Umjesto da razmišljaju o razvoju same ideje ili proizvoda, mnogi se suočavaju i s činjenicom da nemaju vlastiti prostor. Stoga ključnu ulogu u o budućnosti jednog startupa imaju upravo inovacijski centri , koji uz prostor, pružaju i pomoć profesionalnih partnera za razmjenu znanja i networking.

Slika nije dostupna Startupovi pokazali kako tehnologija može oživjeti kulturnu baštinu i udahnuti joj novi život

Mi im pomažemo na tom ranom putu, na početnoj fazi, kroz razne programe koji mogu biti više ili manje aktivni ili pasivni. To sve ovisi o tome što taj korisnik želi apsorbirati od nas i koja znanja želi prikupiti, jer oni koji se kod nas prijavljuju ne moraju svi biti u istoj fazi . Netko je fazi ideje ,netko je u fazi da već ima prototip, a netko je možda i u zrelijoj fazi. Svima njima treba jedna razina pomoći, rekao je tim povodom Frane Šesnić ,direktor ZICER-a

U poslovanju mladih startupova inkubator služi kao premosnica iz faze ideje do cjelovitog proizvoda pod vodstvom mentora. Upravo na zagrebačkom velesajmu smješteno je najviše startupova koji koriste takve pogodnosti, njih čak stotinu , a kako jedni izlaze , tako drugi ulaze u prostor. Jedini uvjet za ulazak u prostor je da ste prihvatljivi korisnik.

Mi nudimo coworking prostor i modularan prostor. Što to znači modularan prostor? To za startupove koji razvijaju vlastitu ideju, vlastito tehnološko rješenje. Znači da mogu dobiti modul od dvadeset kvadrata gdje može biti zaposleno do četiri djelatnika, dodao je Šesnić.

Slika nije dostupna Hrvatske ekološke tenisice u samo dva dana prikupile 250 tisuća eura na Funderbeamu

I dok se u globalnim startup centrima tvrtke većinom oslanjaju na vanjske investitore ovdje se razmišlja o organskom rastu.Stoga budući korisnici prostora mogu biti osobe koje još uvijek nisu razvile poslovnu ideju do kraja.

Njih smještamo u taj program pred inkubacije gdje im dozvoljavamo kroz šest mjeseci da razvijaju tu ideju i da ona sazre ne bi li u tom trenutku i kreirali d.o.o. koji onda ulazi u program inkubacije ili akceleracije, ističe Frane Šesnić ,direktor ZICER-a

Upravo za početnike osigurane su i subvencije koje traju i do četiri godine.

S obzirom na to da je nama cilj podržati poduzetnike u njihovoj najranjivijoj fazi , te upravo onda kad kreću u svijet poduzetništva tada smo i fokusirali subvencije upravo na te prve dvije, tri godine kada su one malo intenzivnije, dodaje Frane Šesnić, direktor ZICER-a

Tržišna cijena najma stola u inovacijskim centrima u gradu Zagrebu se tako kreće od 800,00 do 1000,00 kn mjesečno, dok se uredski prostori naplaćuju od 2000,00 kn na više.

Na drugom dijelu Zagreba nalazi se drugo središte inovacija. Za razliku od Zicera ovdje startupovi ne trebaju biti isključivo tehničke prirode. Također za korisnike nude mnoge pogodnosti.

Slika nije dostupna Startup koji je prerastao okvire inkubatora: Mikrotvornica hrabro kreće u svijet 3D printanja

Njima treba manji prostor gdje oni ne trebaju razmišljati o dodatnim financijama vezanima uz internet, režije,te za sobe za sastanke. Znači oni dođu ovdje u ured koji je namješten , donesu svoju opremu i mi im zapravo nudimo sve te benefite u cijeni, rekla je Ivana Radić, menadžerica dijeljenog uredskog prostora.

Za razliku od Zicera korisnici ovdje ne mogu ostvariti povlašteni najam.

Mi ne možemo u financijskom smislu ponuditi manju cijenu baš za startupe, ali s druge strane izlazimo u susret koliko je to moguće. Primjerice mi ih jako često spajamo s investitorima koji su naši partneri i onda ako oni imaju neke investicijske programe mi to onda podijelimo startupima da se prijave ili ako se radi o nekakvom natjecanju koje se održava opet im podijelimo informaciju, dodaje Ivana Radić.

U gradu Zagrebu ima i do nekoliko stotina startupova, a interes za ovakvom vrstom poslovanja počela se širiti i u drugim krajevima Hrvatske.

Koliko sam upućena slični prostori rastu diljem Hrvatske . To nam je jako drago za čuti . Što se tiče startup scene i sličnih centara mislim da stvarno nemamo razloga za strah u Hrvatskoj. Mislim da će se nastaviti jedan trend pozitivnog rasta, rekla je Ivana Radić.

Hrvatska svojim položajem odgovara mnogim osnivačima startupova. Uz atraktivnu prirodu stopa kriminala je vrlo niska, no nažalost još uvijek treba poraditi na infrastrukturi, naročito za startupove koji su prerasli brojku od deset zaposlenih, te su osvojili nova tržišta i trebaju nova zaposlenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti