švedska fintech tvrtka Instantor, koja olakšava donošenje financijskih odluka, danas objavljuje da je švedska financijska regulatorna agencija FSA odobrila prijavu da u Švedskoj posluje kao registrirani pružatelj usluga informiranja o računu (AISP), u skladu s PSD2 direktivom. Instantor je tako postala prva AISP fintech tvrtka u Švedskoj koja je dobila takvo odobrenje FSA, što znači da sada u potpunosti zadovoljava sve legalne preduvjete za nastavak rada na uslugama usmjerenima na potrošače, a koje se temelje na podacima s bankovnih računa krajnjih korisnika, što je upravo okvir otvorenog bankarstva koji je postavila PSD2 direktiva.

Implementacijom PSD2 direktive, registrirani pružatelj usluga informiranja o računu (AISP) može dobiti pristup podacima klijenata banaka te pomoću njih kreirati personalizirane usluge. Banke su, s druge strane obavezne omogućiti pristup navedenim podacima otvaranjem svojih API sučelja, bez potrebe ulaska u ugovorne odnose sa AISP-ovima, ali uz obavezan pristanak krajnjeg korisnika. Instantor koristi podatke banaka za digitalizaciju procesa financiranja korisnika te ubrzava i pojednostavljuje način na koji financijske ustanove donose odluke o odobravanju zajmova. Tvrtka trenutno ima integrirano više od 300 banaka na 25 tržišta, s potencijalnim dosegom od pola milijarde ljudi u Europi, Latinskoj Americi i Aziji.

Slijedeći korak je licenciranje od strane Hrvatske narodne banke. Postupak licenciranja provodi se takozvanim “passporting” principom gdje se licenca izdana od regulatora bilo koje članice EU (švedskog FSA) prenosi na teritorij drugih članica prijavom lokalnom regulatoru, u ovom slučaju Hrvatskoj narodnoj banci.

Oskar Löthberg, voditelj pravne službe u Instantoru komentira:

“Proces rada na prijavi bio je vrlo intenzivan, a pokrenuli smo ga ovog proljeća. Imali smo jako dobru komunikaciju sa švedskom FSA, a naša prednost je bila da smo vrlo rano i ozbiljno shvatili prilagodbu PSD2 direktivi. Ova autorizacija i dozvola švedske FSA potvrda je da kvalitetno radimo svoj posao.”

Simon Edström, CEO u Instantoru, dodaje:

“Dozvola švedske FSA znači da možemo nastaviti u razvoju proizvoda, koji pomažu krajnjim korisnicima banaka i financijskih ustanova dokazati svoje stvarne financijske mogućnosti. To je vrlo važan doprinos financijskoj industriji, u smislu digitalizacije procesa financiranja, kao i značajan korak za budućnost Instantora.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju