Intel predstavio budućnost računalstva!

Intel Corporation, svjetski predvodnik na području računalnih inovacija, predstavio je na sajmu potrošačke elektronike (CES 2015) brojna tehnološka postignuća i inicijative namijenjene ubrzanju prelaska računalstva u novu dimenziju.

Monika Nožić Monika Nožinić | 08.01.2015. / 15:13

Intel predstavio budućnost računalstva!

Intel Corporation, svjetski predvodnik na području računalnih inovacija, predstavio je na sajmu potrošačke elektronike (CES 2015) brojna tehnološka postignuća i inicijative namijenjene ubrzanju prelaska računalstva u novu dimenziju. Jedan od njih je i modul Intel® Curie™, hardverski proizvod veličine gumba za nosiva rješenja, nove primjene kamera s tehnologijom Intel® RealSense™ koje obuhvaćaju robote, multikopterske bespilotne letjelice i 3D imerzivna okruženja.

"Uspon novih rješenja u osobnom računalstvu, inteligentni i povezani uređaji te revolucija nosivih uređaja iznova definiraju odnos između potrošača i tehnologije", izjavio je Brian Krzanich, Intelov generalni direktor tijekom svog središnjeg govora na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike 2015. "Kada je riječ o Intelovoj tehnologiji, naš je cilj pridonijeti rješavanju stvarnih problema te omogućivanju okruženja kakva privatni i poslovni korisnici zaista žele. Da bismo to postigli, moramo uložiti više truda u preuzimanje vodeće uloge u povećanju raznolikosti i inkluzivnosti u tehnološkoj industriji. Žene i nedovoljno zastupljene manjine i ubuduće će igrati važnu ulogu kao potrošači, utjecajni čimbenici, stvaratelji i predvodnici."

Brian Krzanich, Intelov generalni direktor

Revolucija nosivih uređaja

Širenje nosivih tehnologija otvara nove mogućnosti za inovacije. Krzanich je iznio planove vezane uz modul Intel Curie1, mali hardverski proizvod utemeljen na Intelovu prvom namjenskom sustavu na čipu (SoC-u) za nosive uređaje. Modul bi se trebao početi isporučivati u drugoj polovici godine, a obuhvaća SoC Intel® Quark™ SE, Bluetooth radio s malom potrošnjom energije, senzore i podršku za baterijsko punjenje.

Poticanje raznolikosti u tehnološkom sektoru

Budući da su žene nedovoljno zastupljene manjine kada je u pitanju tehnološki sektor, Intel je u znak podrške inicijativi  "Raznolikost u tehnologiji" namjerava uložiti i 300 milijuna dolara u program kojim će se povećati udio žena i nedovoljno zastupljenih manjina među inženjerima i informatičarima, aktivno podržavati zapošljavanje i zadržavanje u radnom odnosu većeg broja žena i nedovoljno zastupljenih manjina te financirati programi kojima se podržava njihova pozitivnija zastupljenost u tehnološkoj i igračkoj industriji.

Oslobođeno računalstvo

Dosad je računalstvo bilo uvelike određeno interakcijom ljudi sa zaslonom, tipkovnicom i mišem. Krzanich je istaknuo nekoliko novih tehnologija i konkretnih primjena koje će računalstvo uvesti u 3D svijet, a korisnike osloboditi žica i lozinki.

Predstavio je niz mogućnosti koje će se do kraja godine pojaviti u raznim proizvodima, uključujući True Key, netom objavljenu višeplatformsku aplikaciju odjela Intel Security kojom se rješava problem lozinki. Aplikacija True Key pomoću osobnih značajki kao što su lice, uređaj ili otisak prsta povećava jednostavnost i sigurnost prijave u računalne sustave. True Key podržan je u sustavima iOS*, Android*, Windows* i Mac* te u svim popularnim web‑preglednicima. Tijekom sljedećih mjeseci počet će se isporučivati predinstaliran na HP-ovim* i Lenovovim* uređajima te u okviru paketa McAfee LiveSafe. Ograničenoj verziji aplikacije True Key moguće je pristupiti na adresi www.truekey.com.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti