Intel preuzeo Mobileye za više od 15 milijardi dolara

Ovom akvizicijom ubrzat će se inovacije u automobilskoj industriji i pozicionirati Intel kao vodeću kompaniju u pružanju tehnoloških rješenja u ovoj industriji

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.03.2017. / 08:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošle godine iz Goldman Sachsa predvidjeli su kako će tržište za tehnologiju i sustave za upravljanje autonomnim automobilima porasti s oko 3 milijarde dolara koliko je iznosilo 2015. godine na 96 milijardi 2025. godine, odnosno čak 290 milijardi dolara 2035. Ako se ova predviđanja pokažu i približno točnima, jasno je kako će kompanije koje tada budu vladale ovim tržištima zarađivati veliki novac. Jedna od kompanija koja želi dominirati ovim tržištem jest Intel – iz ove su kompanije jučer objavili kako su preuzeli izraelsku kompaniju Mobileye koja razvija tehnologiju za upravljanje autonomnim vozilima za čak 15,3 milijardi dolara. Iz Intela kažu kako će s ovom akvizicijom 'ubrzati inovacije u automobilskoj industriji i pozicionirati Intel kao vodeću kompaniju u pružanju tehnoloških rješenja u ovoj brzorastućoj industriji'.

Mobileye trenutno surađuje s 27 automobilskih kompanija i kontrolira oko sedamdeset posto tržišta naprednih sustava za pomoć u vožnji i sustava za sprječavanja sudara. Prilikom objave informacije o ovoj akviziciji, iz Intela su napomenuli kako će automobili u budućnosti postati 'podatkovni centri na kotačima' te predviđaju kako će autonomna vozila do 2020. generirati čak 4TB podataka dnevno.

Iako je cifra koju je Intel platio za Mobileye iznimno velika, analitičarka Betsy Van Hees iz Loop Capital Marketsa kaže kako je to 'odlična prilika za Intel koji ulazi na tržište s iznimno velikim potencijalom rasta'. Ova akvizicija pokazuje i kako Intel nije htio ponoviti neke greške iz prošlosti kada nisu na vrijeme prepoznali potencijal mobilnog tržišta, već su se fokusirali većinom na tržište osobnih računala. 'Intel nije prepoznao mobilnu revoluciju', komentirao je analitičar Christopher Rolland, a izvršni direktor Brian Krzanich vjeruje kako je jedna od budućih revolucija na tehnološkom tržištu vezana upravo uz autonomna vozila tako da ovog puta žele biti spremni – što su potvrdili s više od 15 milijardi dolara.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti