Procesor kodnog imena 'Claremont' eksperiment je tehnološke kompanije Intel koji bi mogao omogućiti uređajima vrlo malu potrošnju energije.

Novi čip iz Intela omogućuje tranzistorima da rade na superniskom nivou napona što povećava uštedu energije i smanjuje potrošnju energije.

Ovaj eksperiment sa procesorom na solarnu energiju Intel je demonstrirao na PC-u sa Linux operativniim sistemom koji se napajao preko solarne ćelije veličine poštanske marke.

'Koristili smo solarnu ćeliju kako bi pokazali koliko je zapravo malo energije potrebno. No ovo se može primijeniti na bilo čemu što u sebi ima energiju kao što je sok limuna ili krumpir.' istaknula je Intelova glasnogovornica Connie Brown.

Ova tehnologija mogla bi dovesti do razvoja tzv. 'zero-power' arhitekture, odnosno potrebu za malim količinama energije gdje bi se mogao kompletni uređaj napajati samo putem solarne energije ili bilo koje druge energije kojom smo okruženi.

Pomoću 'zero-power' arhitekture moguće će biti napajti uređaje tokom cijelog dana na ultra niskom nivou omogućujući tako aktivnim procesorima i aplikacijama da stalno budu uključene.

Iako se ovaj eksperiment vrlo vjerojatno neće naći u pravim uređajima, definitvno je ovo veliki korak prema naprijed, odnosno možemo zaključiti kakva je budućnost procesora.

Via CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju