Internet Governance Forum: Internet mora ostati otvoren i transparentan za sve

Internet budućnosti bit će inkluzivan, transparentan i kredibilan, ističu u Internet Governance Forumu.

Martina Čizmić | 22.12.2017. / 11:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je američki Savezni odbor za komunikacije (FCC) odlučio ukinuti set pravila donesen 2015. godine kojim je uvedena neutralnost interneta, o cijelom su se slučaju oglasili i iz Europske unije.

Internet je zajedničko dobro za čovječanstvo koje može pokrenuti promjene u društvu i gospodarstvu. Izgradnja i održavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog sustava upravljanja internetom pomoći će osigurati te prednosti za sve, stoji u objavi Internet Governance Foruma.

Što se tiče neutralnosti interneta, barem u europskim okvirima, IGF ističe kako je upravo njegova neutralnost glavna vrijednost interneta za Europsku uniju te će ju nastavljati implementirati za dobrobit svih internetskih korisnika.

Tijekom sastanka održanog u Ženevi, IGF je istaknuo kako će se i dalje boriti za zaštitu prava građana, ne samo u EU-u već i diljem svijeta, kako na njihovu privatnost i pristup privatnim podacima, tako i na neutralan internet.

Trenutačno smo svjedoci jačanja cijelog broja snaga koje bi mogle dovesti do fragmentacije i polarizacije interneta. Europska unija predana je zaštiti otvorenosti interneta na svjetskoj razini i radit će, u suradnji s drugim zainteresiranim stranama, na osiguravanju dugotrajne održivosti ovog principa. Internet budućnosti bit će inkluzivan, transparentan i kredibilan, stoji u deklaraciji koju su potpisali europska povjerenica Mariya Gabriel i članovi Europskog parlamenta Michał Boni, Cristian-Silviu Buşoi, Eva Kaili, Tiemo Wölken, Jan Philipp Albrecht, Marisa Matias te Barbara Kappel.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti