Investitori su koristili ChatGPT kao savjetnika za ulaganje u dionice, a rezultati su zanimljivi

Usporedbe dioničkog portfelja koji odabire ChatGPT te dionica (velikih) fondova pokazuju nam koliko je AI dobar kao investitor.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.08.2023. / 12:49

Dionice (Foto: Getty Images)

Kada je u pitanju ulaganje vaše ušteđevine, kome biste dali svoje povjerenje - provjerenim fondovima kojima upravljaju menadžeri s višegodišnjim iskustvom ili umjetnoj inteligenciji poput ChatGPT-a? Na koju se god opciju odlučili, uvijek je, naravno, potreban oprez i istraživanje kako biste donijeli najbolju moguću odluku.

Google asistent Google priprema nabrijanu verziju asistenta koji će koristiti generativnu umjetnu inteligenciju

Odgovor na to pitanje u svibnju ove godine dali su iz CNN-a, na temelju usporedbe odabira dionica ChatGPT-a i nekih od najvećih britanskih investicijskih fondova. Novinari su pratili kretanje dioničkog portfelja od početka ožujka do kraja travnja i rezultati su bili prilično zanimljivi. Tijekom tog razdoblja ChatGPT-ev portfelj koji je uključivao 38 dionica ostvario je porast od 4,9 posto, dok su tijekom istog razdoblja deset najvećih investicijskih fondova bili u minusu od prosječnih 0,8 posto.

Na CNN-u su tada komentirali kako se ChatGPT pokazao kao bolji investitor u odnosu na menadžere najvećih fondova. Koliko je AI uspješan u investicijama dionica, pokušavala je doznati i ekipa koja je na Twitteru pokrenula profil The GPT Portfolio te se odlučila uložiti 50 tisuća dolara u dionice koje je predložio chatbot ChatGPT.

Od sredine svibnja kada je AI počeo trgovati pa do kraja prošlog mjeseca, vrijednost investicije porasla je za 8,7 posto, odnosno povećala se za 4,349 dolara. Tijekom posljednjeg razdoblja umjetna inteligencija prodala je pet dionica (uključujući i dionice Tesle), dok je u svom portfelju zadržala dionice kompanija poput Nvidije, Microsofta i McDonald'sa.

Brojka od 8,7 posto predstavlja odličan rast koji je veći od brojnih fondova, no umjetna inteligencija ipak zaostaje za jednim od najvećih burzovnih fondova. Kako naglašavaju na stranici Finbold, tijekom istog razdoblja fond SPDR S&P 500 ETF Trust ostvario je porast veći od 10 posto.

ChatGPT Iz OpenAI-a objavili vijest koja će oduševiti sve korisnike Androida

Iako je svakako zanimljivo pratiti uspješnost ulaganja ChatGPT-a i drugih alata baziranih na umjetnoj inteligenciji na burzama, svakako treba imati na umu da na takve podatke ne treba gledati kao na financijske savjete, već bi se o svakoj odluci vezanoj uz investicije trebali dobro raspitati i(li) potražiti savjete financijskih i burzovnih stručnjaka. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti