Investitori zadovoljni: Najveći startup na svijetu gomila milijarde dolara gubitaka

Investitori su zadovoljni poslovanjem Ubera koji je u prva tri mjeseca ove godine u minusu više od 700 milijuna dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.06.2017. / 10:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Uber nedavno objavio financijske rezultate za posljednji kvartal, na Twitteru im je čestitao jedan od ranih investitora Jason Calacanis koji je pohvalio porast prihoda i pad gubitaka. Calacanis je tako zadovoljan kvartalom u kojem Uber ne da nije imao niti centa profita, već su njegovi gubitci tijekom tri mjeseca premašili 700 milijuna dolara, no i takav minus bolji je u odnosu na situaciju u prošlom kvartalu kada je Uber bio skoro milijardu dolara u crvenom, odnosno na cijelu prošlu godinu kada je taj minus iznosio skoro tri milijarde dolara.

"Ovo je dobar trend", komentirao je za CNN politički konzultant i jedan od ranih investitora u Uber Bradley Tusk i dodao kako se prihodi povećavaju, a gubitak smanjuje unatoč velikim investicijama kompanije diljem svijeta. Gubitak milijardi dolara svake godine ne mora nužno biti loša stvar, ako investitori vjeruju u potencijal i rast kompanije te bi tijekom vremena (riječ je o, naravno, dugoročnom razdoblju) taj veliki minus trebao pretvoriti u veliki profit, smatra Tusk nazvavši to "mentalitetom Silicijske doline".

I uz gubitke, Uber ima perspektivu

Da je potencijalna nagrada, odnosno profit vrijedan rizika i ulaganja u ovakve kompanije koje gomilaju velike gubitke, no imaju veliku perspektivu vjeruje i analitičar James Cakmak, a uzor većini investitora u Uber koji hvale dosadašnji model poslovanja koji gomila gubitke jest Amazon. Naime, Amazon je na početku novac trošio na investicije koje nisu donosile kratkoročne rezultate te je i ova kompanija prije izlaska na burzu gomilala gubitke, a postali su profitabilni tek nakon IPO-a. Također, Amazon je tijekom prvih dvadeset godina često poslovao s minusom jer se njihov izvršni direktor Jeff Bezos fokusirao na dugoročni rast pa je tako ova kompanija u 2015. ostvarila prodaju veću od sto milijardi dolara te su ostvarili profit u posljednjih osam kvartala. Ono na što vjerojatno najveći broj investitora računa u budućnosti su Uberovi autonomni automobili – ova bi kompanija mogla zadržati sličan model poslovanja, no umjesto vozača u budućnosti automobilima bi mogla upravljati računala tako da bi sva zarada išla ovoj kompaniji.

Bradley Tusk kaže kako je Uber jedna od rijetkih kompanija na svijetu koja može primijeniti takav Amazonov model, ali iako investitori vjeruju kako će se njihov ulog isplatiti, analitičari upozoravaju na velik rizik te podsjećaju da je u kvartalu prije izlaska na burzu Amazon bio u minusu samo 2,3 milijuna dolara, dok su investitori u Uber sretni kada je taj minus manji od milijarde dolara.

Inače, Uber je najvrjednija svjetska startup kompanija čija je vrijednost procijenjena na čak 68 milijardi dolara, a trenutno još nema informacija o njenom izlasku na burzu.

Izvor: CNN


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti