Inženjeri proizveli materijal koji se ničim ne može prerezati i uništit će svaki alat

Jedini prirodni materijal s kojim se može usporediti proteus je dijamant, ali je proteus jeftiniji i lakši od njega, što ga čini široko primjenjivim.

Branimir Vorša | 20.07.2020. / 16:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mukama vlasnika bicikala koji strepe od krađe mogao bi uskoro biti kraj. Naime,  inženjeri su osmislili umjetni materijal koji se nikako ne može prerezati. To ga čini savršenim za protuprovalna vrata, lokote, ali i zaštitnu odjeću.

 Tim inženjera materijal je napravio tako da je keramičke kuglice ugradio u aluminijsku spužvu. Na taj način dobili su materijal koji se ne može prerezati kutnim rezačem, probiti bušilicom ili mlaznim vodenim rezačem.

Materijal je nazvan proteus, a ime je dobio po grčkom božanstvu koje mijenja oblik jer se materijal preobražava na razne načine kako bi se obranio od oštećenja.

Nije riječ o tvrdoj vanjskoj površini koja se odupire vanjskom pritisku, već materijal silu rezanja okreće protiv samog alata, koristeći je kako bi učinio alat neupotrebljivim jer keramičke kuglice stvaraju vibracije koje ometaju vanjsku silu.

To je pove čudesno. Stvarno uništava rezajuću oštricu nepravilnim vibracijama sa strane koje stvara ili pak širi mlaz vodenog rezača, pojašnjava Miranda Anderson s britanskog Sveučilišta Stirling, koja je radila na projektu.

To nije sve, materijal ima i sekundarni obrambeni mehanizam. Kada ga se pokušava prerezati, keramičke kuglice razbijaju se u još sitnije fragmente, koji su još tvrđi i ponašaju se kao vrlo grub brusni papir protiv vanjske sile. Tako je kutna brusilica, koju su inženjeri koristili za testiranje, postala neupotrebljiva.

Jedini prirodni materijal s kojim se može usporediti proteus je dijamant, ali je proteus jeftiniji i lakši od njega, što ga čini široko primjenjivim.

Anderson vjeruje da se može masovno proizvoditi te dodaje da ne postoji nestašica metala i keramike od kojih se može napraviti.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti