iOS7 — sve se vrti oko novog dizajna

Glasine su ranije najavljivale kako će nova verzija Appleovog operativnog sistema kasniti jer se radi na povećem redizajnu cijelog sustava.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 03.05.2013. / 08:59

iOS7 — sve se vrti oko novog dizajna

Glasine su ranije najavljivale kako će nova verzija Appleovog operativnog sistema kasniti jer se radi na povećem redizajnu cijelog sustava.

No unatoč vremenskoj stisci, izgleda kako će Apple lansirati novi iOS7 na vrijeme, odnosno za vrijeme trajanja njihove konferencije WWDC već 10. lipnja — koja je rasprodana u rekordnom roku.

Puno toga se događa od kada je Steve Jobs napustio naš planet. Nesuglasice u kompaniji izgleda kako su probile barijeru koju je držao Jobs, pa je tako Scott Forstall, bivši šef iOS-a, bio primoran napustiti kompaniju pod pritiskom kolega. Inače, šef dizajna Jony Ive često se našao u sukobu s Forstallom, temperamentnim čovjekom čvrstog stasa.

Sada, kada je Scott napustio Apple, njegov posao preuzeo je Ive koji ima drugačije viđenje dizajna na iOS-u. Inače, Ive je dosad radio više na dizajnu hit proizvoda kao što su iPad, iMac, iPod, iPhone, itd., a sada će se očito baviti i izgledom softvera.

Izvor blizak AllThingsDigitalu ističe kako je Apple 'posudio' inženjere koji rade na OS X 10.9. kako bi završili planirano do WWDC-a, a ovaj prizor već smo vidjeli u vrijeme kada je izlazio prvi iPhone kada su isto tako 'posudili' inženjere koji su radili na OS X 10.5.

Ono što se često nagađa jest da će novi iOS7 krasiti flat dizajn, trend koji su mnogi već uveli u svoj operativni sustav, od Microsofta, Googlea pa sve do, očito Applea. Minimalizam je u modi i očito je da taj vlak Apple neće propustiti.

S obzirom da će iOS7 stići na vrijeme, vjerojatno neće svi njegovi elementi biti novog dizajna, pa će tako nešto ostati u vidu 'realnih materijala' no Game Center, Mail i kalendar nešto je što će zasigurno imati novi vizualni identitet, jer Apple taj dio nije mijenjao od kada je predstavljen prvi iPhone.

Za sada ćemo morati samo pričekati da vidimo kako će izgledati ta 'velika' promjena.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti