Svake godine uoči predstavljanja novog modela Appleovog telefona internetom kruže brojne glasine oko novih opcija koje će Apple predstaviti u iPhoneu. Iako su posljednjih godina glasine sve točnije (neki su to povezali sa smrću Stevea Jobsa koji nije dopuštao 'curenje' informacija, no iz Applea kažu kako u proizvodnji danas sudjeluje previše ljudi pa je jako teško zaustaviti objavu informacija), Apple i dalje nije predstavio jednu opciju o kojoj glasine čitamo već nekoliko godina – NFC.

NFC (komunikacija na malim udaljenostima) omogućava dijeljenje informacija između telefona jednostavnim dodirom samih telefona, odnosno izvođenje određenih akcija dodirivanjem telefona s kompatibilnim uređajima ili senzorima, a najčešće se koristi za mobilno plaćanje. Iako su mnogi tehnološki stručnjaci godinama govorili kako će NFC utjecati na popularizaciju mobilnog plaćanja, ova tehnologija ipak nije postala toliko popularna kako se očekivalo, a to bi možda mogao promijeniti Apple s iPhoneom 6 koji bi trebao podržavati NFC. Inače, Apple već dosta zaostaje za konkurencijom kada je u pitanju NFC jer je ova tehnologija već neko vrijeme potpuno uobičajena u naprednim mobilnim uređajima, a Samsung ju je predstavio prije više od dvije godine u svom pametnom telefonu Galaxy S3.

Posljednje glasine o NFC-u u novom iPhoneu objavili su na stranici 9to5Mac na kojoj navode kako Apple razvija vlastiti servis mobilnog plaćanja kojeg bi trebali predstaviti zajedno s iPhoneom 6, odnosno s početkom korištenja NCF tehnologije u svojim uređajima. Prema jednoj starijoj glasini, Apple je bio spreman na uvođenje NFC-a još prošle godine u iPhoneu 5S, no tada još nije bio spreman njihov servis za mobilno plaćanje koji je navodno sada usavršen i spreman za uporabu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju