Je li na pomolu epohalni uspjeh znanstvenika, koji bi mnogima mogao i spasiti život? Stručnjakinja: "To je jako obećavajuće, ali trebamo pričekati"

Znanstvenici iz Amerike, Engleske i Japana obećali su stvoriti umjetnu krv. O toj je temi s doktoricom Irenom Jukić razgovarala reporterka Dnevnika Nove tv Valentina Baus.

DNEVNIK.hr | 12.03.2023. / 21:48

Galerija

Doktorica Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, komentirala je najavu američkih, engleskih i japanskih znanstvenika koji su obećali stvoriti umjetnu krv. Jukić je o toj temi razgovarala s reporterkom Dnevnika Nove TV Valentinom Baus.

Doktorice Jukić, dva dobrovoljca primila su umjetnu krv. Što kažu najnovije studije?

Pa to je jedna od novijih studija. Zapravo su dva ispitanika, dobrovoljca, primila samo po 10 ml te krvi koja je priređena u laboratoriju. Treba vidjeti, s obzirom da se priča da će taj krvni pripravak biti univerzalan, i da će se moći koristiti bez posebnih uvjeta temperature čuvanja i da će se kao takav moći primjenjivati čak i godinu dana. To je jako obećavajuće, ali trebamo pričekati da to zaista bude u primjeni.

Koje bi bile prednosti univerzalne krvne grupe?

Mogli bi je primiti bolesnici bez obzira na njihovu krvnu grupu. Naravno da je to spasonosno za ljude koji imaju rijetke krvne grupe. Jednako tako, u situacijama kojima svjedočimo trenutno – kao što je rat u Ukrajini ili potres u Turskoj – uništene su bolnice i zalihe krvi koje su bile u tim bolnicama. Dakle, ranjenicima na ratnim područjima ili stradalima u potresu bi izuzetno dobro došlo dobiti i imati takve krvne pripravke.

Ima tu jako puno dobre volje. Moramo znati da je krvi pripravak lijek biološkog podrijetla i da nosi određene rizike i da je u tu sigurnost zaista izuzetno puno uloženo i ulaže se i vremena i znanja i novaca. Bilo bi idealno kada bi se to moglo zamijeniti s nečim što ne nosi rizik, ali je zapravo uvijek jedno bioetičko pitanje i od koga i kako. Puno tu stvari treba definirati prije nego to stvarno bude u svakodnevnoj primjeni.

Doktorice, vi se često susrećete s nestašicom krvi posebice za vrijeme sezone i zbog toga upućujete apele.

Hvala vama što pomažete. To se događa u svim razvijenim zemljama i ti apeli su uglavnom vezani uz nositelje određenih krvnih grupa, a smanjenje zaliha tih grupa uvjetuju bolesnicu. Kada vidimo da je nekih ranjenih u prometnim nesrećama, ozlijeđenih više, kada se togađa veći broj transplantacija, tada pozivamo. Hvala svima koji to dobro čuju i vama koji prenesete.

Doktorice, hvala na ovom razgovoru.

Hvala vama i nadam se da će ova istraživanja biti intenzivnija i donijeti dobre rezultate, ali do tada hvala našim dobrim i plemenitim sugrađanima bez kojih izlječenja zapravo – nema.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti