Isprobajte aplikaciju i jednim klikom saznajte sadrže li proizvodi štetne kemikalije

Mobilna aplikacija Scan4Chem pruža informacije o sadržaju posebno zabrinjavajućih tvari u čak 8,5 milijuna proizvoda.

Martina Čizmić | 09.02.2022. / 10:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bilo da je zbog brige za vlastito zdravlje ili pak okoliš, sve više ljudi obraća pozornost na to koje kemikalije sadrže proizvodi koje svakodnevno koriste. U tome im može pomoći i mobilna aplikacija Scan4Chem koja pruža informacije o sadržaju posebno zabrinjavajućih tvari u čak 8,5 milijuna proizvoda.

Kako ističu iz Zelene akcije, ova aplikacija izvrstan je asistent u kupnji jer kupcima omogućuje odabir proizvoda koji ne narušavaju zdravlje i ne zagađuju okoliš. Ako u bazi podataka nema informacija o određenom proizvodu, aplikacija omogućuje slanje automatski napisanog upita na koji proizvođač i trgovac moraju odgovoriti.

Slika nije dostupna Kanadski stručnjaci za sigurnost otkrili ranjivosti u službenoj aplikaciji Zimskih olimpijskih igara, Kinezi tvrde da je sve u redu

Potrošači imaju pravo od trgovca i od proizvođača saznati sadrži li proizvod posebno zabrinjavajuće tvari (PZT). Međutim, dobavljač je dužan odgovoriti na upit samo ako proizvod sadrži PZT u masenom udjelu većem od 0,1 posto. To pravo na informacije garantirano je europskom uredbom o kemikalijama REACH. Zbog ove uredbe, izrađen je popis PZT-a koji se redovito proširuje, a na njemu su trenutno 223 tvari.

Dodaju kako, iako svijest javnosti o PZT-ima raste, mnogi su potrošači još uvijek nesvjesni rizika povezanih s tim tvarima, a tek rijetki znaju da imaju pravo na informacije o sastavu proizvoda. Nisu, međutim, neinformirani samo potrošači, već i tvrtke koje imaju obavezu pružanja tih informacija. Neke tvrtke ni same ne znaju što je u njihovim proizvodima pa te informacije moraju tražiti od svojih dobavljača, pri čemu im poseban izazov predstavljaju dugački i netransparentni dobavni lanci.

Kako bi olakšale komunikaciju između kupaca i dobavljača, 20 organizacija iz 13 zemalja, uključujući Zelenu akciju, provodi projekt LIFE AskREACH financiran sredstvima Europske unije. U sklopu projekta, razvijena je mobilna aplikacija Scan4Chem za skeniranje barkoda proizvoda i slanje upita o prisustvu PZT-a u proizvodima. Tvrtke koje su informacije o PZT-ima unijele u svoju bazu podataka ne trebaju odgovarati na svaki pojedinačni upit, već kupci odmah dobiju odgovor izravno iz aplikacije. Time se i jednima i drugima štedi vrijeme. U tu bazu podataka, informacije o svojim proizvodima unose sami proizvođači ili dobavljači koji su odgovorni za točnost informacija.

Slika nije dostupna Aplikacija koja pretvara pametni telefon u POS uređaj

AskREACH tim povremeno i nasumično provodi provjeru tih informacija. U zadnjoj takvoj provjeri, 49 proizvoda iz baze podataka ispitano je u neovisnom i akreditiranom laboratoriju. Dobavljači su za sve tvrdili da ne sadrže PZT-e i laboratorij ih nije pronašao niti u jednom proizvodu u masenom udjelu većem od 0,1 posto, što znači da su informacije unesene u ovu bazu podataka bile točne.
Ipak, u jednom proizvodu pronađena je koncentracija olova koja nije u skladu s RoHS direktivnom. RoHS ograničava upotrebu određenih tvari u električnoj i elektroničkoj opremi kako bi se smanjila koncentracija tih opasnih tvari u otpadu. Ovakav rezultat prikazuje kompleksnost propisa o izloženosti kemikalijama, gdje se osim REACH-a na određene predmete odnose i druge regulative. U svakom slučaju, pravo na informacije je veliki korak prema sigurnijim proizvodima.

Ovi novi rezultati pokazali su ohrabrujući napredak u odnosu na rezultate testiranja sportske opreme iz 2020. Tada su diljem EU u trgovinama nasumično kupljena 82 proizvoda. Analiza je pokazala da 24 posto tih proizvoda sadrži PZT, a granica od 0,1 posto bila je premašena u 11 posto proizvoda.
Slanje upita o prisustvu PZT-a u proizvodima dobar je način podizanja svijesti i iskazivanja vlastite zabrinutosti zbog štetnosti proizvoda. Skeniranjem potičete proizvođače da izbace PZT-e iz svojih proizvoda te da informacije o tome unesu u bazu podataka kako bi one bile dostupne svima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti