Kanadski stručnjaci za sigurnost otkrili ranjivosti u službenoj aplikaciji Zimskih olimpijskih igara, Kinezi tvrde da je sve u redu

Dok stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozoravaju na probleme u aplikaciji MY2022, organizatori Olimpijskih igara ističu da će samo služiti za praćenje kontakata sportaša tijekom igara.

Hina/M.Č. | 19.01.2022. / 08:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Glavni direktor tehnološkog odjela organizatora Zimskih olimpijskih igara u Pekingu rekao je u srijedu da je glavna funkcija službene aplikacije praćenje zdravlja ljudi, dodavši da Kina slijedi stroga pravila za zaštitu podataka.

Svi tehnološki aspekti aplikacije MY2022 potvrđeni su od strane relevantnih trgovina aplikacija, naveo je dužnosnik na konferenciji za medije koju je organiziralo kinesko veleposlanstvo u SAD-u.

U utorak su kanadski istraživači objavili da aplikacija sadrži sigurnosne propuste koji je čine ranjivom u slučaju kršenja privatnosti ili od napada hakera.

Organizacijski odbor koji je izradio aplikaciju navodi da ona služi uglavnom za praćenje i dijeljenje medicinskih informacija o koronavirusu među sportašima za vrijeme trajanja Igara.

Slika nije dostupna Bez velikih iznenađenja: Ovo su najpopularnije mobilne aplikacije u 2021. godini

Dužnosnik je također komentirao mogućnost prosvjeda sportaša te je istaknuo da će svako ponašanje sportaša koje je protivno olimpijskom duhu ili kineskim pravilima ili zakonima biti podvrgnuto "određenoj kazni".

Dodao je da bi kazne mogle uključivati ukidanje akreditacije sportaša ,ako se smatra da su njihovi postupci protivni Olimpijskoj povelji.

Zabrinutost za sigurnost podataka

Podsjetimo, kanadski laboratorij Citizen Lab, objavio je iscrpnu analizu aplikacije MY2022 u kojoj ističe da aplikacija ima "jednostavnu, ali ključnu pogrešku koja omogućuje da se jednostavno zaobiđe enkripcija koja bi trebala štititi korisnikove audio dokumente i prijenose podataka".

Formulari koji se koriste za prikupljanje informacija o zdravlju, a u koje se upisuju podaci o putovnicama, demografiji, zdravstvenom stanju i povijesti putovanja su također ranjivi, upozorili su iz Citizen Laba.

Istaknuli su kako su otkrili opciju koja omogućuje korisnicima "prijavljivanje politički osjetljivog sadržaja", ali i cijelu listu "cenzuriranih riječi" koje se odnose na niz političkih tema te spominjanje kineskih vladinih agencija.

Slika nije dostupna Britanska vlada optužuje Apple i Google: Toliko su dominantni da su im korisnici postali - taoci

Iako izdavač nije odgovorio na naša otkrića, procjenjujemo da problemi u aplikaciji ne samo da krše Googleovu politiku o neželjenom softveru i Appleove App Store smjernice, već i kineske zakone i nacionalne standarde koji se odnose na zaštitu privatnosti, zaključili su iz Citizen Laba.

Cijeli izvještaj možete pročitati ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti