Isprobali smo ZET-ovu aplikaciju za kupovinu digitalnih karata: Evo kako funkcionira i što sve morate znati

Iako je Zimo već detaljno pisao o tome kako će aplikacija funkcionirati i što će biti potrebno kako bi se karta kupila, sada kako je aplikacija funkcionalna, objasnit ćemo kako je koristiti i kupiti kartu brzo i jednostavno.

Martina Čizmić | 29.05.2023. / 11:54

ZET je službeno predstavio svoju mobilnu aplikaciju Moj ZET, kojom je omogućio kupovinu prijevoznih karata preko mobilnih telefona. Aplikacija za Android telefone već je dostupna, dok će ona za Apple biti dostupna uskoro. 

Iako je Zimo već detaljno pisao o tome kako će aplikacija funkcionirati i što će biti potrebno kako bi se karta kupila, sada kad je aplikacija funkcionalna, objasnit ćemo kako je koristiti i kupiti kartu brzo i jednostavno. 

Ilustracija ZET priprema veliku novost: Do karata za tramvaje i autobuse uskoro na potpuno nov način?

ZET-ova aplikacija Zagrepčani napokon karte za ZET mogu kupiti i preko mobilnog telefona

Kako koristiti Moj ZET?

Preuzmite aplikaciju

ZET-ova aplikacija (Foto: Zimo)

Prvo je potrebno preuzeti i instalirati aplikaciju na svoj pametni telefon. Aplikacija je predviđena za mobilne uređaje iOS 11 i noviji odnosno Android 8 i noviji.   

Nakon uvodnog dijela, u kojem će vam u nekoliko ekrana objasniti koje su glavne funkcionalnosti aplikacije, dolazite do ključnog dijela - kupovine karte.

Treba napomenuti kako je za korištenje aplikacije potrebno dopustiti korištenje lokacije na pametnom telefonu. 

Kupovina karte

Aplikacija omogućuje kupovinu pojedinačne karte (od pola sata, sat vremena, jedne zone ili dvije), ali i mjesečne odnosno godišnje karte. Za kupovinu mjesečne ili godišnje karte potrebno je registrirati se na internetskom portalu Moj ZET kako bi se povezali podaci o pretplatniku i sama karta. 

Oni koji žele kupovati samo pojedinačne karte aplikaciju mogu koristiti kao registrirani korisnici ili kao gosti. 

Kako bi kupili pojedinačnu kartu, potrebno je prvo na račun uplatiti dovoljno sredstava za kupnju. To se obavlja uplaćivanjem sredstava s kreditne odnosno bankovne kartice unutar same aplikacije, na sličan način kao prilikom kupovine na internetu. 

Nakon što ste nadoplatili određeni iznos, možete kupiti kartu. 

Moj ZET aplikacija (Foto: Zimo/Screenshot)

Postoje dva načina kupovine pojedinačne karte u aplikaciji. Prvi je otvaranjem aplikacije i odabirom opcije "Kupi kartu". Nakon toga mobilnim se uređajem skenira QR kod koji se nalazi na ulazu u sva ZET-ova vozila, čim se povezuje kupljena karta i vozilo u kojem se putnik nalazi. Potvrdite kupovinu odabrane karte i na ekranu ćete vidjeti odbrojavanje do isteka njezine valjanosti. 

Drugi je način kupovine preko NFC-a. Dovoljno je aktivirati NFC čitač na mobilnom uređaju, prisloniti uređaj uz naljepnicu u ZET-ovu vozilu i automatski će se otvoriti aplikacija Moj ZET i ponuditi kupovinu karte. Nakon toga sistem je jednak kao i prilikom kupovine pomoću QR koda. 

Trajanje karte

Nakon kupovine karte putniku je ona vidljiva na početnom zaslonu (na kojem su mu ispisane aktivne karte). Vidljivo je njezino trajanje (odbrojavanje do isteka) te zona u kojoj je kupljena odnosno za koju vrijedi. 

Moj ZET aplikacija (Foto: Zimo/Screenshot)

Aplikacija će poslati obavijest korisniku kad preostalo vrijeme trajanja karte padne ispod 20 posto. Npr. kod karte od pola sata to je šest minuta prije kraja. 

Ako tijekom putovanja mijenjate tramvaj ili autobus, prilikom ulaska u sljedeće vozilo ne morate kupiti novu kartu ako vam već kupljena karta i dalje traje. Dovoljno je ući u aplikaciju, kliknuti na aktivnu kartu i odabrati "Mijenjam vozilo" te skenirati QR kod s naljepnice. 

Kontrola karte

Prilikom kontrole karata postupak je veoma jednostavan. Dovoljno je ući u aplikaciju i u gornjem lijevom kutu zaslona odabrati ikonu koja predstavlja kontrolora. Na ekranu će se pokazati aktivna karta, njezino vrijeme trajanja i QR kod za provjeru. 

Moj ZET aplikacija (Foto: Zimo/Screenshot)

A što je sa dosadašnjim kartama?

U ZET-u ističu kako će postojeći validatori kao i elektronske kartice (vrijednosne i godišnje) te papirnate karte i dalje biti u upotrebi. Barem zasad. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti