Istraživači u samo 140 sekundi, u uvjetima mikrogravitacije, dokazali da ova tehnologija može spašavati živote u svemiru

CAL-ova jedinstvena sposobnost dobrog ispisa u uvjetima mikrogravitacije omogućuje inženjerima da istraže granice 3D ispisa u svemiru.

Martina Čizmić | 11.07.2024. / 11:36

SpaceCAL 3D printer (Foto: Virgin Galactic)

 Sve više zemalja diljem svijeta pokreće svoje svemirske programe. Ono što je na početku bilo rezervirano samo za najveće poput SAD-a i Rusije, sad se proširilo i na zemlje poput Kine, Indije, Japana, Ujedinjenih arapskih emirata i slično.

I dok je nekim zemljama cilj istražiti svemir, drugima je u planu kolonizirati druge planete. No, to baš i nije najjednostavniji posao. Jer, što ako pošaljete ljudsku misiju na, primjerice Mars, i pokvari im se ključni dio opreme, a rezervnog dijela nema?

Upravo o takvom scenariju razmišljaju istraživači sa Sveučilišta Berkeley, koji su razvili svoj novi mikrogravitacijski pisač i prvi ga put testirali u svemiru. SpaceCAL proveo je ukupno 140 sekundi u suborbitalnom svemiru u sklopu misije Virgin Galactic 07 početkom lipnja 2024. godine. No u tom je kratkom vremenu sam ispisao i naknadno obradio četiri testna dijela, među kojima su svemirske letejelice te figurice napravljene od tekuće plastike nazvane PEGDA.

Kiehl's Derma čitač Tehnologija mijenja i industriju ljepote: Printa se umjetna koža, koristi nanotehnologija i AI

 

 

SpaceCAL se dobro pokazao u uvjetima mikrogravitacije u prošlim testovima na paraboličnim letovima , ali još je imao što dokazati. Ova najnovija misija, omogućila nam je da potvrdimo spremnost ove tehnologije 3D ispisa za svemirska putovanja, istaknuo je voditelj tima doktorant Taylor Waddell. Nadamo se da će se jednog dana moći koristiti za proizvodnju svega, od dijelova i alata za svemirske letjelice do novih kontaktnih leća i zubnih krunica za članove posade.

Zvuči poznato? Ljubitelji Zvjezdanih staza zasigurno će pronaći paralelu s replikatorom, koji likovima u ovoj omiljenoj seriji, u samo nekoliko sekundi isporučuje različite naručene predmete, pa čak i hranu.

Ono što bi tako nešto moglo pretvoriti u stvarnost zove se CAL tehnologija 3D ispisa i od ostalih tehnologija ispisa izdvaja ju nevjerojatna brzina i učinkovitost. Printeru koji koristi CAL tehnologiju dovoljno je tek 20 sekundi da ispiše predmet. To bi, u budućnosti moglo omogućiti astronautima ispisivanje dijelova u hitnim slučajevima te eliminirati potrebu za nošenjem tisuća rezervnih djelova na dugotrajna svemirska putovanja.

3Dtech tim Domaći startup razvio novu tehnologiju kojom uvode revoluciju u svijet ortodoncije

Osim toga, CAL-ova jedinstvena sposobnost dobrog ispisa u uvjetima mikrogravitacije omogućuje inženjerima da istraže granice 3D ispisa u svemiru.

S CAL-om smo uspjeli pokazati - prvo na onim misijama nulte gravitacije, a sada na ovom svemirskom letu - da možemo tiskati dijelove u mikrogravitaciji koji nisu mogući na Zemlji, rekao je Waddell.

Do sad je pomoću CAL tehnologije ispisivano s više od 60 različitih materijala među kojima su silikon, stakleni kompoziti, ali i biomaterijali.

CAL je također sposoban popraviti posadu. Možemo tiskati zubne nadomjestke, transplantate kože ili leće ili stvari personalizirane u hitnoj medicini za astronaute, što je vrlo važno iu ovim misijama, ističe Waddell te dodaje kako bi CAL jednog dana, možda mogao i ispisivati - ljudske organe. Upravo će to testirati na Međunarodnoj svemirskoj postaji, gdje je zamišljeno da pokušaju ispisati organe pomoću CAL-a u svemiru, a potom ih vrate na Zemlju za proučavanje.

No, Waddell i njegov tim svjesni su da su još daleko od toga da se CAL tehnologija koristi u svakodnevnom životu. 

3D printani robot Je li ovo budućnost jeftinih robota? Isprintan na 3D printeru i ne treba struju za rad

Ovi su eksperimenti zapravo usmjereni na promicanje tehnologije za boljitak svih, rekao je Waddell. Iako je za svemir, uvijek postoji mnoštvo načina na koje može koristiti ljudima ovdje na Zemlji.

Izvor: Berkeley Engineering

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti