Tehnologija mijenja i industriju ljepote: Printa se umjetna koža, koristi nanotehnologija i AI

Kako izbjeći testiranje kozmetike na životinjama? Isprintate si 3D kožu

Martina Čizmić | 02.06.2024. / 11:15

Kiehl's Derma čitač (Foto: L'Oreal)

Tehnološke inovacije čine naše živote boljima, pogotovo kad su u kombinaciji s proizvodima koji se brinu da ostanemo mladi i lijepi. Unatrag nekoliko godina, tehnologija je pronašla put do kozmetičkih stolića i ormarića zahvaljujući cijelom nizu "pametnih četkica za zube", različitih uređaja za zdravlje i ljepotu kože, a sad je u sve to uvela i umjetnu inteligenciju. 

Na najvećoj europskoj tehnološkoj konferenciji Viva Technology u Parizu predstavljen je cijeli niz  tehnoloških inovacija koje čine ljepotu personaliziranom, inkluzivnom i odgovornom. Inovacije uključuju napredne dijagnostike za kožu i kosu, personalizirane beauty asistente, GenAI laboratorij, revolucionarni infracrveni fen za kosu te tehnološku platformu koja realistično simulira kožu i služi za istraživanje i testiranje proizvoda.

Vjerujemo da tehnologija može pomicati granice mogućeg kad je riječ o ljepoti, s ciljem poboljšanja kvalitete života ljudi diljem svijeta. Predstavili smo Skin Technology by L’Oréal: riječ je o novoj 3D tehnologiji printanja kože koja imitira stvarnu ljudsku kožu i otvara mogućnosti za istraživače u kozmetičkom i zdravstvenom sektoru, istaknuli su iz te tvrtke. 

Kako su pojasnili, standardi testiranja proizvoda postaju sve viši, a testiranje na životinjama sve manje poželjno. Stoga su se kozmetičke tvrtke okrenule tehnologiji kako bi pronašle najbolji način za testiranje budućih kozmetičkih proizvoda. L'Orealov Skin Technology je 3D printer koji tijekom printanja uzorka oponaša različita stanja stvarne ljudske kože, poput ekcema i akni, kao i sposobnost potamnjivanja kože i zacjeljivanja rana. L’Oréal trenutno surađuje sa startup tvrtkama i renomiranim institutima diljem svijeta na daljnjem razvoju tehnologije koja će ovoj koži omogućiti oponašanje osjetljivosti prave ljudske kože.

Kiehl’s Derma-čitač procjenjuje kožu korisnika pomoću tehnologije kliničkog snimanja, mjereći više od 11 osobina kože na površini i ispod nje te preporučuje odgovarajuće sastojke i savjete za rutinu u svakodnevnoj njezi.

Lancôme RENERGIE NANO-RESURFACER | 400 BOOSTER je uređaj koji je razvijen s ciljem poboljšanja prodiranja kozmetike u rožnati sloj kože. Uređaj pokreće patentirana nanotehnologija s više od 400 ultra preciznih nano iglica koje poboljšavaju učinkovitost proizvoda.

L’Oréal Paris Beauty Genius je sveobuhvatni osobni asistent za ljepotu kojeg pokreće umjetna inteligencija, a koji nudi svojim korisnicima personaliziranu dijagnostiku i preporuke, omogućujući im brzo i jednostavno učenje o ljepoti.

L’Oréal Professionnel AirLight Pro kombinira infracrveno svjetlo s velikom brzinom zraka za efikasno sušenje vode na površini kose što pomaže u poboljšanju kvalitete kose i rezultira glatkom i sjajnijom kosom.

L’Oréal Professionnel My Hair [iD] čitač za kosu uz pomoć ultra-precizne optike analizira boju i zdravlje kose, postotak sijedih vlasi, promjer vlakana kose i gustoću. Također, potrošačima nudi odgovarajuću boju kose.

Koliko će ovih uređaja zaista pronaći svoj put od krajnjih potrošača, teško je reći. Ali jasno pokazuju da više ni obično sušenje kose, ne može proći bez visoke tehnologije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti