Istraživanje otkrilo da astronauti imaju neočekivanu sposobnost koja ima pomaže "letjeti" u mikrogravitaciji

U bestežinskom carstvu svemira, astronauti se vješto oslanjaju na vid, zadržavajući preciznost u navigaciji prostorom, otkriva nova studija.

Branimir Vorša | 01.04.2024. / 10:57

Astronauti na ISS-u
Astronauti na ISS-u (Foto: Afp)

U stalno rastućoj potrazi za znanjem, nova studija provedena na astronautima nudi uvid u nevjerojatnu prilagodljivost ljudskog tijela u uvjetima mikrogravitacije u svemiru.

U ogromnom svemirskom prostranstvu, zakoni kretanja poprimaju drugačiju nijansu, predstavljajući izazov čak i najspretnije astronaute. Ipak, nova studija otkriva da unatoč nedostatku gravitacije, astronauti zadržavaju nevjerojatnu sposobnost snalaženja u svojim bestežinskim staništima i procjene prostornog kretanja.

Na temelju naših otkrića čini se da su ljudi iznenađujuće sposobni adekvatno kompenzirati nedostatak normalnog okoliša poput Zemlje s pomoću vida, primjećuje Laurence Harris, senzorni fiziolog sa Sveučilišta York i viši autor studije koja je objavljena u časopisu npj Microgravity.

Obično se naša tijela oslanjaju na delikatnu međuigru između vestibularnog sustava i vizualnih znakova da razaznaju kretanje i položaj. Međutim, u svemiru, odsutnost gravitacijske sile remeti tu ravnotežu, ostavljajući astronaute ovisnima o vizualnim informacijama.

Mikrogravitacija mijenja percepciju kretanja astronauta, stvarajući im osjećaj da se kreću brže nego što stvarnost nalaže. Unatoč tom iskrivljenju, astronauti održavaju točan osjećaj prijeđene udaljenosti u vizualnim simulacijama.

Studija, provedena na desetak astronauta prije, tijekom i nakon jednogodišnjih misija na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), baca svjetlo na njihovu sposobnost snalaženja u svemiru. Nevjerojatno, astronauti su pokazali dosljednu percepciju prijeđene udaljenosti, čak i nakon duljeg razdoblja u orbiti.

Bilo je vrlo ohrabrujuće otkriti da astronauti mogu vrlo precizno izmjeriti koliko su se daleko pomaknuli kroz virtualne prostore nakon samo nekoliko dana ili čak mjeseci u orbiti, kaže Harris.

Taj uvid ima značajne implikacije za svemirske misije, posebno u hitnim slučajevima gdje je precizno kretanje najvažnije. Međutim, nova studija, iako prosvjetljujuća, predstavlja malu skupinu visoko obučenih pojedinaca. Daljnja istraživanja su opravdana kako bi se otkrilo zamršeno djelovanje vestibularnog sustava u prostoru i njegove šire implikacije.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti