S novim valom koronavirusa u brojnim zemljama ponovno se uvode strože mjere, a jedna od njih su i covid potvrde. Takve su potvrde, odnosno dokaz o cijepljenju, preboljenju ili negativnom testu, u Hrvatskoj ovaj tjedan postale obvezne i za ulazak i u javne i državne ustanove.

Slika nije dostupna Pfizer, BioNTech i Moderna zarađuju 1000 dolara svake sekunde na cjepivu protiv COVID-a

Ono što je problematično s takvim potvrdama jest što, kako su pokazala istraživanja, ali i iskustvo, osobe koje su cijepljene također se mogu zaraziti i širiti virus. Nedavno istraživanje provedeno na Nuffield Department of Medicine pri Sveučilištu Oxford (koje je s AstraZenecom sudjelovalo u razvoju cjepiva) ukazalo je na slabljenje učinka cjepiva pa tako 12 tjedana nakon druge doze osobe cijepljenje s AZ cjepivom mogu jednako prenositi virus kao i necijepljene osobe, a naglašava se i smanjenje zaštite od prijenosa virusa za osobe cijepljene cjepivom Pfizera/BioNTecha.

Slične rezultate pokazalo je i ranije istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Lancetu, a prema kojima je utjecaj cjepiva na smanjenje širenja delta varijante virusa mininalan.

S takvim saznanjima dovodi se u pitanje korisnost covid potvrda jer, prema rezultatima spomenutih istraživanja, one ne mogu ispuniti svoju svrhu - smanjiti širenje virusa među populacijom.

Zbog toga se pod udarom kritika, ali i zahtjeva za ukidanjem covid potvrda posljednjih dana našao zamjenik škotske premijerke John Swinney. Kako prenose na The Timesu, i Swinney je svjestan rezultata istraživanja o padu učinkovitosti cjepiva, no ne namjerava odustati od covid potvrda koje bi i dalje trebale biti potrebne za ulazak u klubove i stadione, a ne isključuje mogućnost širenja potvrda i na druga mjesta.

Cjepivo protiv COVID-19 Studija usporedila četiri cjepiva i otkrila koje stvara najviše antitijela

Također, jedna od potencijalnih opcija o kojoj razmišljaju jest i potreba za pokazivanjem ne samo potvrde o cijepljenju, već i negativnog testa na koronavirusa za ulazak u zatvorene prostore poput pubova, restorana, kafića i teretana, što je, naravno, izazvalo velike kritike ugostitelja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju