IT tvrtke i organizacije odlučne: Nećete prisluškivati naše korisnike

Ovaj bi prijedlog narušio važna ljudska prava, ali i neke principe koji se nalaze u samom GCHQ-ovu prijedlogu, upozoravaju potpisnici pisma.

Martina Čizmić | 03.06.2019. / 08:48

Prisluškivanje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Velike svjetske IT tvrtke poput Microsofta, Applea i Googlea, ali i brojni drugi predstavnici civilnog društva, podigli su glas protiv nedavno predloženog britanskog zakona koji bi pretavnicima policije omogućio nadziranje poziva, poruka i chatova koji su enkriptirani.

Prijedlog koji je osmislio Governmet Communications Headquarters pod nazivom "Principles for a More Informed Exceptional Acces Debate" posebno je zasmetao IT i tvrtkama koje se bave računalnom sigurnošću jer predlaže "tajno dodavanje predstavnika policije u chat ili poziv". Ti tzv. duhovi mogli bi pratiti što se tijekom razgovora ili razmjena poruka govori, a da pritom nijedan sudionik razgovora ne zna da je on tamo.

Ovaj bi prijedlog narušio važna ljudska prava, ali i neke principe koji se nalaze u samom GCHQ-ovu prijedlogu, upozoravaju potpisnici pisma.

Iz GCHQ-u ističu kako njihov plan ne podrazumijeva diranje enkripcije koja osigurava zaštitu poziva i poruka, no IT tvrtke upozoravaju kako bi bilo kakvo uplitanje u takve zaštićene razgovore "stvorilo rizik za digitalnu sigurnost" jer bi "oslabilo autentifikacijski sustav uvođenjem potencijalnih nenamjernih ranjivosti", ali i stvorilo "nove rizike za zloupotrebu sustava".

U svom su otvorenom pismu pojasnili kako enkripcija danas funkcionira i što točno čini taj protokol toliko sigurnim.

Posebno ih zabrinjava što bi uplitanjem u zaštićene razgovore policija prekršila principe koje GCHQ u svom prijedlogu ističe kao temelje za zaštitu korisnika – zaštitu privatnosti, kibernetičku sigurnost, povjerenje javnosti i transparentnost.

Na kraju pozivaju GCHQ da poštuju principe koje su predložili, odustanu od "duhova" i izbjegavaju bilo kakve alternativne pristupe koji bi jednako tako ugrozili digitalnu sigurnost i ljudska prava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti