Ivo Špigel uskoro objavljuje knjigu o europskim startupima “The European Startup Revolution”

Ako započinjemo priču o startupima, ne možemo izostaviti ime Ivo Špigel. Pokretač tvrtke Perpetuum mobile, tvrtke koja se bavi web rješenjima i koja zapošljava 30-ak visokoobrazovanih ljudi.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 08.08.2014. / 21:03

Ivo Špigel uskoro objavljuje knjigu o europskim startupima “The European Startup Revolution”

Ako započinjemo priču o startupima, ne možemo izostaviti ime Ivo Špigel. Pokretač tvrtke Perpetuum mobile, tvrtke koja se bavi web rješenjima i koja zapošljava 30-ak visokoobrazovanih ljudi, čovjek kojeg možete sresti na gotovo svakom startup događaju i iznimno susretljiv i mudar poduzetnik. 

Špigel je jedan od pokretača zagrebačkog inkubatora poduzetništva, koji je već stvorio čvrste temelje za plasiranje kvalitetnih startupu prema svjetskom tržištu, te jedan od ljudi koji su pokrenuli portal tech.eu. Ivu ne poznajem dovoljno dobro, no iz onih minijaturnih razgovora mogu reći da se radi o čovjeku dobre duše i čovjeku koji je spreman pomoći svakome tko se trudi. 

Njegova knjiga na engleskom jeziku “The European Startup Revolution” izlazi krajem ove godine, ako će sve ići po planu, a u njoj će se moći pronaći intervju s zanimljivim ljudima iz europske startup zajednice. Na čemu je točno zadnjih četiri godine radio Ivo možete saznati u intervjuu koji je lagana uvertira u njegovo zalaganje i trud u startup zajednici. 

Zadnje vrijeme zaokupljen si oko svoje nove knjige. Možeš li nam reći o čemu se radi? 

"The European Startup Revolution" je knjiga intervjua s nekima od najuspješnijih i najzanimljivijih europskih high-tech poduzetnika, pokretača jakih europskih i globalnih startup poduzeća. 

Koliko startupa će se naći u knjizi? 

U knjizi će biti 25 - 30 poglavlja. Svako poglavlje je intervju s jednim ili dva pokretača. Tamo gdje su dvojica radi se o partnerima na projektu, primjerice Boštjan Špetič i Andraž Tori iz Zemante ili Nigel i Lesley Eccles i FanDuel.com 

Hoće li sadržaj biti s naglaskom na stvari koje startupi razvijaju ili više savjeti i iskustva? 

Naglasak je na poslovnom putu, iskustvu i saznanjima do kojih su poduzetnici i poduzetnice s kojima sam razgovarao došli pokretanjem i tokom rada na svojim projektima 

Koliko dugo već radiš na knjizi? 

Na knjizi radim od 2010. godine 

Koji će se hrvatski startup moći pronaći u njoj? 

Tek ćemo vidjeti :-) (koji će se HR startup naći u knjizi). Ako pogledaš o kakvim kompanijama i projektima je riječ, vidjet ćeš da se radi o iznimno jakim projektima kakvih ni u regiji, a kamo li u Hrvatskoj, nema mnogo. 

Koji je dio knjige najteži? 

Najteže je bilo kroz ovo vrijeme naći dovoljno vremena za koncentrirani i kontinuirani rad na knjizi, što mi je bio ogroman problem obzirom na profesionalni angažman u Perpetuumu ali i na kojekakve druge projekte koje sam si navukao na vrat ovih godina, prije svega ZIP i Tech.eu. 

Knjiga će biti financirana putem Kickstartera, koliko će biti novčani cilj? 

Knjiga će biti financirana kroz crowdfunding, a hoće li to biti Kickstarter ili Indiegogo tek ću odlučiti. Sklon sam Kickstarteru ali odluka još nije definitivna i, na kraju krajeva, ne ovisi samo o meni nego i o njima. Ciljani iznos će se znati čim krene kampanja :-) 

Imaš li planove za budućnost? Možda neka nova knjiga? 

Imam puno planova za budućnost :-)) ali, što se tiče pisanja knjiga, za sada mi je jedini i isključivi fokus ovaj projekt dovesti do "launcha".

Foto Facebook

PROČITAJTE: Ivo Špigel: “Tvoja ideja nikoga ne zanima, a kamoli da ti ju žele ukrasti”

 

 

Ivo Špigel uskoro objavljuje knjigu o europskim startupima “The European Startup Revolution”

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti