Iz EK-a potvrdili: Googleovo preuzimanje Photomatha bit će provjeravano zbog mogućeg utjecaja na tržišno natjecanje

Naglasili su da još nisu donijeli konačnu odluku i pozvali zainteresirane kompanije da podnesu moguća očitovanja o predloženoj Googleovoj akviziciji Photomatha.

Hina | 03.03.2023. / 08:43

Damir Sabol (Foto: Krume Ivanovski)

 Googleovo preuzimanje Photomatha ispunjava uvjete za provjeru utjecaja na tržišno natjecanje, ocijenila je Europska komisija, napominjući da odluka još nije donesena i pozivajući zainteresirane kompanije da se očituju o prijavljenoj transakciji.

U dokumentu objavljenom na stranicama EK-a prošli četvrtak stoji da je Photomath "tehnološka kompanija registrirana u San Mateu", u Sjedinjenim Državama.

U objavi u službenom biltenu EU-a u srijedu Komisija je objavila da je "preliminarnim ispitivanjem (...) ocijenila da bi prijavljena transakcija mogla biti obuhvaćena" uredbom o akvizicijama koje mogu utjecati na tržišno natjecanje.

Damir Sabol Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu preuzima hrvatski Photomath

Naglasili su da još nisu donijeli konačnu odluku i pozvali zainteresirane kompanije da podnesu moguća očitovanja o predloženoj Googleovoj akviziciji Photomatha.

Kompanije mogu dostaviti mišljenje u roku od deset dana, a Komisija je preliminarno odluku najavila za 28. ožujka.

Google je 21. veljače Europskoj komisiji prijavio da je u svibnju prošle godine dogovorio kupnju Photomatha, zatraživši njezinu dozvolu.

Photomathova tehnologija pomoći će Googleu da poboljša kapacitete kako bi učenicima omogućio bolje iskustvo s učenjem matematike i da proširi Googleovu ponudu pomoći s domaćom zadaćom, izjavio je Googleov glasnogovornik za Reuters.

Slika nije dostupna Veliki planovi u Photomathu: Nakon nova 23 milijuna dolara investicija počinje širenje, ali i ulazak na druga STEM područja

Akviziciju je za hrvatske medije potvrdio i osnivač Photomatha Damir Sabol.

Photomath je osnovan 2014. godine u Hrvatskoj, a kreirao je aplikaciju koja koristi računalni vid i umjetnu inteligenciju za prepoznavanje, trenutno rješavanje i objašnjavanje matematičkih zadataka. Imaju urede u Zagrebu i u američkom San Mateu.

Prema podacima na internetskoj stranici, aplikacija Photomath preuzeta je više od 300 milijuna puta, dostupna je u više od 200 zemalja, na više od 30 jezika.

Photomathovi su ulagači američke investicijske tvrtke Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti