Iz EK smatraju kako bi Google trebao prodati dio svog poslovanja

Google je prekršio propise o zaštiti tržišnog natjecanja u EU u sektoru oglašivačke tehnologije preliminarno je ocijenila Europska komisija, dodavši da je jedino rješenje prodaja dijela poslovanja.

Hina | 14.06.2023. / 15:30

Margrethe Vestager (Foto: Afp)

EK "spočitava" Googleu da favorizira svoje usluge na području oglašivačke tehnologije nauštrb konkurencije, uključujući i oglašivače i online izdavače.

Stoga je preliminarno stajalište Komisije da bi samo nalog Googleu da proda dio usluga riješio problem u tržišnom natjecanju, ističu.

Europska povjerenica Margrethe Vestager naglasila je da Google ima vrlo jaku tržišnu poziciju u sektoru tehnologije internetskog oglašavanja.

Google EK želi smanjiti dominaciju internetskog diva: Hoće li zatražiti prodaju Googleova dijela poslovanja s oglašavanjem?

Damir Sabol Službeno je: Google je u potpunosti preuzeo Photomath

Prikuplja podatke korisnika, prodaje oglasni prostor i djeluje kao posrednik u online oglašavanju. Dakle, Google je prisutan na gotovo svim razinama lanca nabave u takozvanom ad-techu, objasnila je Vestager.

Bojimo se da je Google možda koristio tržišnu poziciju za favoriziranje vlastitih posredničkih usluga, dodala je.

Ako se pokaže da jest, to bi značilo da je prekršio europske propise o tržišnom natjecanju, podsjetila je povjerenica EU. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti