Službeno je: Google je u potpunosti preuzeo Photomath

Aplikacija je do sad preuzeta više od 350 milijuna puta, a dostupna je za Android i iOS.

Hina/M.Č. | 03.06.2023. / 11:50

Damir Sabol (Foto: Krume Ivanovski)

 Google je u cijelosti završio preuzimanje Photomatha, koji je osnovao Damir Sabol, doznaje Jutarnji list. Više različitih izvora potvrdilo je da je najveća startup akvizicija u Hrvatskoj dosad, a procjenjuje se i do 550 milijuna dolara vrijednosti, sada u cijelosti gotova, navodi dnevnik u broju od subote.

Kako neslužbeno doznaju niti jedan regulator na svijetu nije našao razlog zašto bi zaustavio ovu transakciju.

Prva je za prodaju Photomatha zeleno svjetlo dala Europska komisija. Ona je krajem ožujka objavila da ne vidi razlog zašto se najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija ne bi prodala Googleu.

Prodaja Photomatha - 3 Pala je i posljednja prepreka za posao godine: Moglo bi to biti najskuplje preuzimanje jedne hrvatske tvrtke u povijesti

Iako se tada mislio da je to dovoljno da bi se akvizicija mogla zaključiti, to nije bilo tako. Google, kao dio Alphabeta, jedne od najvećih kompanija na svijetu, s Photomathom ima globalne planove pa je morao proći kroz slične regulatorne procese u ostatku svijeta.

Zbog toga je kompanija zabranila sve javne nastupe Photomathu i zadnja dva mjeseca nije davala nikakve službene izjave o akviziciji.

Sada su sve te potencijalne regulatorne prepreke, kako tvrde naši izvori, prijeđene, piše novinar Jutarnjeg lista Bernard Ivezić, a potvrdu je dobio i od Googlea, no bez ikakvih daljnjih komentara. 

Podsjetimo, Photomath je mobilna aplikacija koja pomaže u rješavanju matematičkih zadataka. Dovoljno je otvoriti aplikaciju, uperiti kameru prema ispisanom zadatku i aplikacija će prepoznati zadatak i ponuditi ne samo rezultat već i kako do tog rezultata doći. 

Aplikacija je do sad preuzeta više od 350 milijuna puta, a dostupna je za Android i iOS. 

Damir Sabol Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu preuzima hrvatski Photomath

Iz Googlea su već ranije potvrdili kako imaju velike planove za Photomath, a pretpostavlja se da će iskoristiti njegove mogućnosti prepoznavanja i rješavanja matematičkih zadataka za ostvarivanje dodatnih prednosti u utrci tražilica obogaćenih umjetnom inteligencijom. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti