Iz ESA-e objavili kraj misije za satelit Sentinel-1B

Do problema s misijom Sentinel 1B došlo je još krajem 2021. godine kada su zabilježeni poremećaji u radu satelita i prekid prikupljanja podataka

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.08.2022. / 15:57

Sentinel (Foto: ESA)

Europska svemirska agencija u suradnji s Europskom komisijom pokrenula je niz satelitskih misija pod skupnim imenom Sentinel, a koje su fokusirane na promatranje Zemlje, atmosfere, oceana i kontinenata. Trenutačno su aktivne misije Sentinel 1-6, od čega su za potrebe očuvanja okoliša i nadzora ekosustava najpopularnije misije Sentinel-1 i Sentinel-2. Sentinel-1 misija predstavlja radarski sustav koji se sastoji od 2 satelita - Sentinel-1A i Sentinel-1B, koji je lansiran prije više od 6 godina.

Maglica Carina Fotografije koje je čekao cijeli svijet: NASA objavila nevjerojatne slike iz dubine svemira koje je snimio moćni teleskop James Webb

No ovaj tjedan Europska svemirska agencija objavila je kraj misije za satelit Sentinel-1B. Kako su prenijeli iz Instituta za primijenjenu ekologiju (OIKON), kraj misije označava i gubitak određenih važnih radarskih podataka koji su se redovito koristili u nadzoru ekosustava i očuvanju okoliša, dok je prijašnja frekvencija prikupljanja podataka svakih 6 dana povećana na 12 dana, što će utjecati na određene procese nadzora Zemlje.


Upravitelj misije Sentinel-1 Pierre Potin rekao je kako će te zaostatke i kašnjenja podataka pokušati riješiti prilagodbom plana promatranja Sentinela-1A, kao i s radarskim podacima drugih satelitskih misija koje doprinose programu Copernicus.

Do problema s misijom Sentinel-1B došlo je još krajem 2021. godine kada su zabilježeni poremećaji u radu satelita i prekid prikupljanja podataka. Analiza je pokazala da je problem uzrokovao kvar na napajanju senzora, zbog čega se nisu mogli upaliti instrumenti na satelitu. Svi pokušaju popravka satelita nisu se pokazali uspješnim, zbog čega je ESA donijela odluku o prekidu misije.

ESA na Marsu, ilustracija ESA želi poslati prvog Europljanina na Mars prije 2040. godine

Satelit je i dalje funkcionalan i pod kontrolom, a bit će uklonjen tijekom drugog tromjesečja sljedeće godine, nakon lansiranja njegova nasljednika Sentinela-1C. Deorbitiranje Sentinela 1B bit će napravljeno u skladu sa zahtjevima za uklanjanje svemirskog otpada koji su bili na snazi prilikom lansiranja misija Sentinel-1A i 1B. Prema tim zahtjevima, satelit bi u roku od 25 godina ponovno trebao ući u atmosferu, no kako naglašavaju na stranicama ESA-e, možemo očekivati da će to biti puno ranije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti