Iz Googlea pojasnili stvari: Korisnike prate i kada surfaju anonimnim načinom rada

Koliko je privatno surfanje anonimnim načinom rada? Ono je “privatnije”, no na pravu privatnost možete zaboraviti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.01.2024. / 11:46

Privatni način rada u Chromeu (Foto: Screenshot)

Postoje stvari koje se rade na telefonima i računalima koje bi trebale ostati potpuno privatne i ne želite da ih itko sazna. Poput nekih stranica kojima surfate - bilo da je riječ o pornografiji, vašim bankovnim računima i slično. Kako bi korisnicima omogućili privatno surfanje, odnosno surfanje internetom koje neće ostaviti dokaze vaše online aktivnosti, predstavljeni su privatni načini surfanja unutar preglednika internetskih stranica.

Privatni način rada u Chromeu Google je popustio: Postignuta nagodba u tužbi protiv praćenja u "privatnom načinu rada"

U slučaju Googlea i njihova Chromea, riječ je o anonimnom (Incognito) načinu rada i dio korisnika misli kako su, kada surfaju anonimno, zaista sigurni i da nitko ne prati ono što rade tijekom privatnog surfanja. No tu su u krivu.

Upravo zbog toga, odnosno zato što Google i dalje prati, prikuplja i identificira podatke vezane uz online aktivnosti korisnika u stvarnom vremenu, čak i kada surfaju anonimnim načinom rada, protiv kompanije je podignuta kolektivna tužba u SAD-u. Riječ je o tužbi iz 2020. godine te je Google krajem prošle godine pristao na nagodbu, a zanimljivo je kako su nedugo nakon toga promijenili, odnosno nadogradili pravila korištenja Chrome u anonimnom modu, kako bi bila manje zbunjujuća korisnicima i kako bi stavili naglasak na činjenicu da se njihove aktivnosti i dalje prate.

Do sada se u tim pravilima korištenja naglašavalo kako druge osobe koje koriste isti uređaj neće vidjeti vaše aktivnosti pa možete surfati privatno. Nova pravila donose malu, ali značajnu izmjenu te se kaže kako možete surfati - privatnije, a ne privatno. Također, dodan je i još jedan dio u kojem stoji kako se s anonimnim načinom rada neće promijeniti način na se prikupljaju podaci korisnika i to od stranica koje korisnici posjećuju i servisa koje koriste, uključujući i Google.

Slika nije dostupna Podignuta nova tužba protiv Googlea zbog kršenja privatnosti korisnika

Nova pravila, dakle, posebno ističu jednu stvar koja je bila predmetom tužbe, a to je da i u anonimnom načinu rada Google prikuplja podatke korisnika. Treba naglasiti kako su se nova pravila prvo pojavila u verziji Chromea za developere te možemo očekivati kako će se uskoro pojaviti i u službenoj verziji ovog browsera.

Na upite medija oko nagodbe vezane uz tužbu te ovih promjena oko praćenja u anonimnom modu iz Googlea su novinarima Ars Tehnice odgovorili kako su zadovoljni što je dugogodišnji spor sada riješen te što su korisnicima dali još više informacija o anonimnom načinu rada. Zahvaljujući tom modu anonimnog surfanja, korisnici imaju mogućnost surfati internetom bez da se njihove aktivnosti spremaju na web-preglednik ili uređaj, komentirali su iz ove kompanije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti