Iz Microsofta nemaju dobre vijesti za vlasnike njihovog telefona s dva ekrana

Microsoft je 2020. godine predstavio svoj prvi telefon s dva ekrana Surface Duo, a naknadno i njegova nasljednika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.09.2023. / 15:24

Microsoft Surface Duo (Foto: AFP PHOTO / MICROSOFT/HANDOUT)

Samsung je sa svojim modelom Galaxy Fold bio jedan od pionira nove kategorije mobilnih telefona. Riječ je o telefonima s fleksibilnim ekranima koji su iz godine u godinu sve bolji i izdržljiviji, iako je početak bio prilično težak te su takvi uređaji privukli mali broj ljudi. U isto vrijeme i u Microsoftu su razmišljali o sličnoj verziji uređaja, no oni su se odlučili na jednostavnije rješenje koje ne uključuje kompromise s ekranima lošije kvalitete.

Slika nije dostupna Microsoft želi postati ozbiljan igrač na tržištu pametnih telefona

Microsoft je tako 2020. predstavio model Surface Duo, telefon koji pokreće Android, a specifičan je po tome što ima dva ekrana i otvara se kao knjiga. Iz američke kompanije tada su govorili kako je to idealan uređaj za produktivnost i multitasking jer se na njemu mogu pokrenuti dvije aplikacije, svaka na svom ekranu, a kada se pojavio za njim je vladao priličan internes, jer je ipak bila riječ o telefonu koji se razlikovao od konkurencije. Osim po dva ekrana, od konkurencije se izdvajao i s cijenom koja je tada iznosila 1400 dolara.

Ipak, Surface Duo, kao i njegov nasljednik predstavljen godinu kasnije nisu uspjeli privući veliki broj korisnika koji su ipak ostali vjerni klasičnim pametnim telefonima. Za one koji su kupili ovaj uređaj, Microsoft sada nema dobre vijesti. Naime, na službenim stranicama objavili su kako prekidaju softversku podršku za ovaj telefon tako da vlasnici Surface Dua više ne trebaju očekivati nadogradnje Androida ili sigurnosne patcheve za svoje telefone.

Treba naglasiti kako ova informacije nije iznenađenje jer je pri početku prodaje Microsoft najavio kako će telefon imati podršku u trajanju od tri godine, no kako su tijekom godine mobilne kompanije veliki naglasak stavile na produženje podrške za operativne sustave, kao i sigurnosne nadogradnje, vijek trajanja softverskih ažuriranja od samo tri godine u današnje vrijeme čini se jako kratak.

Slika nije dostupna Kad jedan ili dva nisu dovoljna: Microsoft patentirao telefon s tri ekrana

Surface Duo tako će ostati na Androidu 12L koji je za ovaj telefon postao dostupan krajem prošle godine i to će biti posljednja velika nadogradnja za telefon. Svi njegovi vlasnici i dalje će ga moći koristiti kao i do sada, no više ne mogu računati na nove opcije koje donose nove verzije softvera. Što se aplikacija tiče, nove verzije ovisit će o njihovim developerima te će se nadograđivati i dalje. Sličan scenarij sljedeće godine čeka i vlasnike nasljednika ovog modela te je Microsoft najavio kako će softversku podršku za Surface Phone Duo 2 obustaviti u listopadu sljedeće godine.

Izvor: Android Central
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti