Iz Microsofta su još jednom podsjetili da se bliži kraj Internet Explorera

Za nešto više od dva mjeseca Microsoft će prekinuti podršku za Internet Explorer, a s novom nadogradnjom ta će aplikacija nestati s računala s Windowsima 10.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.03.2022. / 10:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početkom dvijetisućitih većina internetskih korisnika internetskim stranicama pristupala je putem Microsoftova browsera Internet Explorer. Kako IE nije pružao zadovoljavajuće iskustvo, a pojavila se i konkurencija poput Firefoxa, Chromea, Opere itd., udio Explorera na tržištu bio je sve manji da bi ga na kraju Microsoft i zamijenio s Edgeom.

Ipak, dio korisnika i organizacija nastavio je surfati putem Explorera pa tako, prema podacima Statcountera, IE i dalje koristi nešto više od jedan posto (1,14) korisnika stolnih računala, dok je udio Edgea nešto manji od deset posto.

Internet Explorer Stručnjak upozorava: Izbrišite Internet Explorer i zaboravite ga, odmah!

Američka kompanija prošle je godine objavila kako će tijekom 2022. u potpunosti umiroviti Internet Explorer te da se taj web preglednik više neće moći koristiti.

Microsoft je sada ponovno podsjetio korisnike kako se bliže posljednji dani za IE za kojeg će prekinuti podršku 15. lipnja. Ubrzo nakon toga Microsoft će objaviti nadogradnju za Windowse s kojom će se Internet Explorer u potpunosti ukloniti s računala koje pokreće operativni sustav Windows 10 te će korisnike koji i dalje pokušaju instalirati IE uputiti na njihov novi browser Microsoft Edge.

S obzirom na to da i dalje postoji određeni broj korisnika koji iz nostalgičnog ili nekog drugog razloga i dalje žele koristiti Internet Explorer, iz Microsofta kažu kako su za njih unutar Edgea pripremili poseban “IE mod” koji će putem Edgea pružiti iskustvo surfanja poput onog u Exploreru.

Slika nije dostupna Microsoft najavio nove opcije za Edge

No niti to iskustvo neće biti vječno. Microsoft će taj mod podržavati do 2029. godine, odnosno i ranije za osobe koje i dalje koriste starije verzije Windowsa te IE mod za Windows 7 i 8.1 više neće biti dostupan od početka sljedeće godine.

Izvor: Tech Spot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti