Izbjegnuta velika tragedija: Dostavni dron srušio se u blizini djece

Bespilotna letjelica teška 10 kg koja može nositi do 2 kg tereta nedavno se srušila u blizini djece u švicarskoj šumi, zbog čega je program dostave dronovima prekinut.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.08.2019. / 08:38

Bespilotna letjelica (Foto: AFP)

U nekoliko švicarskih gradova pokrenut je program dostave uzoraka iz medicinskih laboratorija poput npr. krvnih testova između laboratorija, bolnica i klinika. U programu sudjeluje Švicarska pošta te američka kompanija za dronove Matternet te je do sada obavljeno oko 3 tisuće uspješnih zračnih dostava. Do svibnja ove godine zabilježen je i jedan incident – zbog problema s GPS-om dostavni dron morao je prisilno sletjeti, a prilikom slijetanja otvorio se padobran tako da je slijetanje prošlo bez problema i nitko nije bio ugrožen.

Amazonov dron Ovo je Amazonov novi dron koji uskoro kreće sa zračnim dostavama

No zbog drugog problema s dostavnom bespilotnom letjelicom u svibnju moglo je doći do velike tragedije – najvjerojatnije zbog jakog vjetra dron je prestao s radom i nekontrolirano počeo padati. I na njemu se aktivirao padobran, ali konop s kojim je padobran bio povezan s dronom puknuo je pri slijetanju te je dron udario u tlo. U tom trenutku dron je letio iznad šume u blizini Zuricha te su u toj šumi bila i djeca, a dron je pao manje od 50 metara od grupe djece.

Bespilotna letjelica koju koristi Švicarska pošta teška je oko 10 kg te može nositi do 2 kg tereta te se možemo samo pitati što bi se dogodilo da je pri padu udarila dijete. Nakon incidenta, kompanija je odlučila privremeno prekinuti s programom i nije poznato kada će ponovno poletjeti njihovi dostavni dronovi, a prije nego nastave s tim programom od Matterneta zahtijevaju da naprave neke promjene s kojima će dodatno povećati sigurnost letova. Tako traže da svaki dron s padobranom bude povezan s dva konopa koji bi trebali biti pojačani metalnom trakom te da zvuk koji dron ispušta prilikom pada bude glasniji.

DHL-ov dron za dostavu Počele dostave dronom: Automobilom treba 40, dronom samo 8 minuta

Iz Matterneta su za medije komentirali kako do sada nikada nije bilo problema s dronovima i padobranom kao u navedenom slučaju te su svjesni da je došlo do potpunog zatajenja sigurnosnih mehanizama i namjeravaju poduzeti sve mjere kako se ti problemi ne bi ponovili.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti