U nekoliko švicarskih gradova pokrenut je program dostave uzoraka iz medicinskih laboratorija poput npr. krvnih testova između laboratorija, bolnica i klinika. U programu sudjeluje Švicarska pošta te američka kompanija za dronove Matternet te je do sada obavljeno oko 3 tisuće uspješnih zračnih dostava. Do svibnja ove godine zabilježen je i jedan incident – zbog problema s GPS-om dostavni dron morao je prisilno sletjeti, a prilikom slijetanja otvorio se padobran tako da je slijetanje prošlo bez problema i nitko nije bio ugrožen.

No zbog drugog problema s dostavnom bespilotnom letjelicom u svibnju moglo je doći do velike tragedije – najvjerojatnije zbog jakog vjetra dron je prestao s radom i nekontrolirano počeo padati. I na njemu se aktivirao padobran, ali konop s kojim je padobran bio povezan s dronom puknuo je pri slijetanju te je dron udario u tlo. U tom trenutku dron je letio iznad šume u blizini Zuricha te su u toj šumi bila i djeca, a dron je pao manje od 50 metara od grupe djece.

Bespilotna letjelica koju koristi Švicarska pošta teška je oko 10 kg te može nositi do 2 kg tereta te se možemo samo pitati što bi se dogodilo da je pri padu udarila dijete. Nakon incidenta, kompanija je odlučila privremeno prekinuti s programom i nije poznato kada će ponovno poletjeti njihovi dostavni dronovi, a prije nego nastave s tim programom od Matterneta zahtijevaju da naprave neke promjene s kojima će dodatno povećati sigurnost letova. Tako traže da svaki dron s padobranom bude povezan s dva konopa koji bi trebali biti pojačani metalnom trakom te da zvuk koji dron ispušta prilikom pada bude glasniji.

Iz Matterneta su za medije komentirali kako do sada nikada nije bilo problema s dronovima i padobranom kao u navedenom slučaju te su svjesni da je došlo do potpunog zatajenja sigurnosnih mehanizama i namjeravaju poduzeti sve mjere kako se ti problemi ne bi ponovili.

Izvor: The Verge