Ovo je Amazonov novi dron koji uskoro kreće sa zračnim dostavama

Novi dron može nositi teret od 2,4 kg do udaljenosti od 24 kilometra, a opremljen je tehnologijama i senzorima za izbjegavanje sudara s preprekama na koje bi mogao naići tijekom leta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.06.2019. / 09:20

Amazonov dron (Foto: Amazon)

Prošle su godine od kada je Jeff Bezos najavio Amazonovu uslugu Prime Air koja je, prema tadašnjim željama najbogatijeg čovjeka na svijetu, već trebala početi s radom, no pokazalo se da su pred kompanijom i njihovim dronovima brojni izazovi koje nije jednostavno riješiti. Najvažnija je, naravno, sigurnost kako bi se ne bi dogodilo da dostavni dron padne nekome na glavu i ozlijedi ga ili usmrti, a vezano uz to su i brojni zakoni i pravila koje treba poštovati.

DHL-ov dron za dostavu Počele dostave dronom: Automobilom treba 40, dronom samo 8 minuta

No nakon jučerašnjeg predstavljanja nove Amazonove bespilotne letjelice, čini se kako smo ipak bliži trenutku u kojem će kompanija dijelu korisnika dostavljati kupljene proizvode zračnim putem korištenjem dronova. Jedan od direktora kompanije Jeff Wilke na jučerašnjoj konferenciji Re:MARS najavio je kako dostave bespilotnim letjelicama možemo očekivati tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, no nije rekao na kojim će područjima biti omogućen ovakav način dostave paketa.

Sam dron dizajniran je malo drugačije u odnosu na većinu trenutačnih bespilotnih letjelica, ima šest rotora i moći će ponijeti teret do 2,4 kg (većina paketa lakša je od te težine) do 24 kilometara udaljenosti od mjesta polijetanja. Također, opremljen je s brojnim naprednim senzorima (vizualnim, termalnim i ultrazvučnim) koji mu pomažu u izbjegavanju (zračnih) prepreka tijekom leta.

Slika nije dostupna U Osijeku po drugi put sajam dronova "Osijek Drone Expo"

Što se dozvola tiče, iz američke Federalne administracije za zrakoplovstvo (FAA) potvrdili su za BBC da je Amazon dobio dozvolu za upravljanje dronovima u SAD-u za istraživanje, razvoj i trening u autoriziranim zonama leta, što znači da je i ta prepreka za zračne dostave uklonjena. Sljedeći korak je, dakle, početak samih dostava dronovima koje bi u budućnosti mogle postati sve učestalije, pogotovo kada se tehnologija usavrši, a letjelice budu sigurnije te kada njihova autonomnija, tj. vrijeme i dužina leta budu još veće. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti