"Izgubljeno je previše radnih mjesta u Kini": Trump će spasiti ZTE?

Odlika američkog ministarstva trgovine o zabrani izvoza proizvoda američkih kompanija kineskom ZTE-u, kompaniju je dovela na rub ponora

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.05.2018. / 07:29

Donald Trump (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kineski proizvođač pametnih telefona nedavno se našao na udaru američkog ministarstva trgovine zbog krijumčarenja američkih proizvoda u Iran i Sjevernu Koreju, odnosno zato što nisu ispunili sve uvjete nagodbe koju su postigli sa SAD-om nakon što je otkriven izvoz američkih proizvoda u te zemlje.

Kazna koju je ministarstvo trgovine odredilo ZTE-u prilično je brutalna – na čak sedam godina zabranjen je izvoz proizvoda američkih kompanija ZTE-u, čime im je uskraćen pristup vrlo važnim komponentama koje koriste u svojim proizvodima poput čipova.

ZTE zapošljava više od 70 tisuća ljudi, a osim po pametnim telefonima, ova je kompanija poznata i po kvalitetnoj mrežnoj opremi koju isporučuje nekim od najvećih telekoma na svijetu te se njihovi ruteri nalaze i u brojnim hrvatskim domovima.

Odluka američkog ministarstva trgovine toliko je utjecala na njihovo poslovanje da su, nakon informacija o prekidu proizvodnje u tvornici u Shenzhenu, početkom svibnja objavili prekid glavnih operacija, do kojeg je došlo zbog odbijanja isporuka naručenih proizvoda. 

Nakon toga iz ZTE-a su zatražili suspendiranje ove odluke, a tijekom nedavne posjete američke delegacije Kini, članovi kineske vlade također su uložili prigovor na zabranu izvoza američkih proizvoda njihovoj kompaniji.

Koliko je ozbiljna situacija za ZTE, pokazala je jučerašnja objava na Twitteru prvog čovjeka Amerike. Naime, Donald Trump na toj je društvenoj mreži poručio kako zajedno s predsjednikom Kine Xijem radi na rješenju koje bi brzo riješilo problem ZTE-a i omogućilo im daljnje poslovanje. "Izgubljeno je previše radnih mjesta u Kini", napisao je Trump i dodao kako je Ministarstvo trgovine dobilo je naputak za rješavanje situacije.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti