Iznenađujući rezultati istraživanja: Kupci električnih vozila nisu toliko motivirani brigom za okoliš, važnije im je nešto drugo

Dok je dijelu mlađih vlasnika električnih automobila na prvom mjestu očuvanje okoliša, motivi drugih, a pogotovo starijih, prilično se razlikuju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.08.2022. / 08:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svijet se kreće prema elektrifikaciji i zamjeni benzinaca i dizelaša električnim automobilima, koji su manje štetni po okoliš i naš planet. Tome u prilog govore i prodajne brojke i sve veća potražnja za automobilima s električnim motorima, a polako se krećemo prema trenutku u kojem više nećemo niti imati izbora jer klasičnih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem više neće biti u prodaji. Kako sada stvari stoje, to možemo očekivati za deset do petnaest godina.

Slika nije dostupna Njemačka smanjuje subvencije za kupnju električnih vozila

Dotada će ljudi sve više kupovati električne automobile, a nedavno provedeno istraživanje koje je naručio Polestar pokazalo je zanimljive rezultate o motivima kupovine takvih vozila. Treba naglasiti da je istraživanje provedeno samo u SAD-u i u njemu je sudjelovalo pet tisuća vlasnika e-automobila te bi bilo zanimljivo vidjeti dijele li i vlasnici električnih automobila i iz drugih dijelova svijeta slična razmišljanja.

Naime, istraživanje je pokazalo da više od polovice (55 posto) kupaca električnih automobila uopće nije motivirano brigom za okoliš i očuvanje Zemlje. Njima je u prvom planu tehnologija koja se nalazi u električnim automobilima. Kako je to objasnio prvi čovjek Polestara za Sjevernu Ameriku Gregor Hembrough, današnje generacije imaju drukčiji pristup luksuzu - njima više nije bitno ono što je ispod haube, već tehnologija ugrađena u sama vozila. Činjenica da su takvi automobili klimatski prihvatljiviji samo je dodatni benefit.

Ipak, postoji i razlika u razmišljanju koja je naročito izražena u demografskim skupinama, pri čemu o utjecaju na klimu i okoliš najviše razmišljaju najmlađi, odnosno pripadnici generacije Z (između 18 i 24 godine). Za njih 12 posto upravo je to najvažniji razlog kupovine električnog automobila, što je dvostruko više u odnosu na dobnu skupinu između 25 i 41 godine i trostruko više za dobnu skupinu između 57 i 74 godine.

Slika nije dostupna Neočekivan problem: Kada korisnici Ubera naruče Teslu, često ne znaju otvoriti vrata automobila

Razlika u dobnim skupinama očituje se i u odnosu prema brendovima, pa je povjerenje u kompanije poput Tesle, Polestara, Riviana i Lucida više kod mlađih osoba, dok manje od trećine tzv. baby boomera ima povjerenje u te nove igrače na automobilskom tržištu.

Izvor: Teslarati
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti