Iznenađujući rezultati: Necjepljena djeca, čak i nakon što prebole COVID-19, nisu zaštićena kako se mislilo

Neki roditelji misle da su njihova djeca, samo zato što su preboljela COVID-19, nakon toga zaštićena i da se zbog toga ne trebaju cijepiti. No nije tako.

Hina | 29.03.2022. / 08:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Većina necijepljene djece i adolescenata u dobi od 5 do 19 godina nema antitijela na COVID-19 u krvi nakon oporavka od infekcije SARS-CoVom-2, podaci su novog istraživanja.

Počevši od listopada 2020., istraživači iz Teksasa proučavali su stanje 218 ispitanika u dobi između 5 i 19 godina, koji su se oporavili od infekcije koronavirusom.

Slika nije dostupna Četvrtina djece i mladih koji su imali COVID-19 razvilo je "dugi covid"

Svaki je ispitanik triput dao uzorak krvi u razmacima od tri mjeseca. Više od 90 posto ih je bilo necijepljeno kada je studija počela.

Prvi krvni test pokazao je postojanje antitijela povezanih s infekcijom u samo jedne trećine djece (oko 37 posto), objavili su znanstvenici u časopisu Pediatrics, službenom glasilu Američke pedijatrijske akademije (AAP).

Nakon šest mjeseci, u krvi ih je imala još samo polovica ispitanika kod kojih je i ranije utvrđeno postojanje antitijela.

Studija je osmišljena da bi se otkrila prisutnost antitijela, a ne količina antitijela u krvi. Otprije se zna da su ona samo jedna komponenta obrane imunosnog sustava.

Slika nije dostupna Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 za djecu nije ispunilo očekivanja: Štiti od razvoja teškog oblika bolesti, ali...

Razina zaštite u djece i adolescenata s antitijelima nije jasna. Znanstvenici nisu uspjeli otkriti razlike na temelju toga je li bolest u djeteta bila asimptomatska, na temelju težine simptoma u trenutku kada su oboljeli od koronavirusa niti na temelju težine ili spola djeteta.

Rezultati su za sve bili isti, rekla je Sarah Messiah iz UT Health School of Public Health iz Dallasa.

Neki roditelji misle da su njihova djeca, samo zato što su preboljela COVID-19, nakon toga zaštićena i da se zbog toga ne trebaju cijepiti. No nije tako, a mi na raspolaganju imamo sjajan alat kojim djeci možemo pružiti dodatnu zaštitu - cjepivo, rekla je Messiah.

Slika nije dostupna Dezinformacije o koronavirusu i cjepivima najviše štete najmlađima

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti