Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 za djecu nije ispunilo očekivanja: Štiti od razvoja teškog oblika bolesti, ali...

Iz Pfizera poručuju da proučavaju mogućnosti cijepljenja pedijatrijske populacije režimom od tri doze te ističu da istraživanja kod odraslih upućuju na to da oni cijepljeni trima dozama imaju veći stupanj zaštite.

Hina | 02.03.2022. / 08:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Dvije doze cjepiva tvrtke Pfizer/BioNTech protiv COVID-19 pokazale su se učinkovitima u sprečavanju razvoja teškog oblika bolesti kod djece između 5 i 11 godina otkad je prevladala varijanta omikron, ali je ustanovljeno da brzo gube sposobnost zaštite od zaraze u toj dobnoj skupini, objavili su znanstvenici njujorškog sveučilišta.

Prema istraživanju koje još nije prošlo stručnu reviziju, učinkovitost cjepiva u sprečavanju zaraze smanjila se sa 68 posto sredinom prosinca na 12 posto krajem siječnja, u usporedbi s necijepljenom djecom.

Slika nije dostupna Kako maske utječu na djecu i njihov razvoj? Znanstvenici imaju različita stajališta

U dobnoj skupini od 12 do 17 godina, učinkovitost u sprečavanju zaraze smanjila se sa 66 posto na 51 posto u istome vremenskom okviru.

Ovi rezultati ukazuju na potrebu pronalaženja drugačijih načina doziranja cjepiva za djecu te na važnost korištenja više razina zaštite u sprečavanju zaraze i prijenosa bolesti, kao što je nošenje maski, kazali su znanstvenici.

U siječnju je izmjereno da je cjepivo bilo 48 posto učinkovito u sprečavanju hospitalizacije mlađe populacije te 73 posto za adolescente. Sredinom prosinca učinkovitost je iznosila 100 posto za djecu, odnosno 85 posto za adolescente, što znači da je međuvremenu oslabila.

Dr. Paul Offit, stručnjak za infektivne bolesti djece u dječjoj bolnici u Philadelphiji, sumnja da su podaci dovoljno pouzdani da bi se moglo govoriti o drastičnom smanjenju učinkovitosti cjepiva, pogotovo protiv teškog oblika bolesti.

Ne iznenađuje da zaštita protiv blagog oblika bolesti slabi, kazao je Offit. Znamo da omikron dobro izbjegava imunitet. Poanta cjepiva je zaštititi djecu od hospitalizacije zbog teškog oblika bolesti.

Slika nije dostupna Američka studija otkrila kako omikron varijanta djeluje na djecu i koja su najugroženija

Offit je kazao da je broj hospitalizacija bio premalen za izvođenje zaključaka te da nema dovoljno podataka o razlozima hospitalizacije djece. Istaknuo je da pouzdanost rezultata remeti i zaštita uzrokovana prethodnom zarazom kod necijepljenih.

Prirodna zaraza može zaštititi od teške bolesti, kazao je.

Za razliku od djece između 12 i 17 godina i odraslih, koji primaju doze od 30 mikrograma cjepiva te se mogu cijepiti i trećom dozom, mlađa djeca primaju dozu od samo 10 mikrograma.

Iz Pfizera poručuju da proučavaju mogućnosti cijepljenja pedijatrijske populacije režimom od tri doze te ističu da istraživanja kod odraslih upućuju na to da oni cijepljeni trima dozama imaju veći stupanj zaštite.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti