Američka studija otkrila kako omikron varijanta djeluje na djecu i koja su najugroženija

Zaraznija, omikron-varijanta, jako se proširila među djecom, a američki su znanstvenici otkrili i koliko je zapravo opasna za njih.

Hina | 24.01.2022. / 08:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kod vrlo male djece omikron varijanta koronavirusa uzrokuje manje tešku bolest u odnosu na delta varijantu, prema novoj američkoj studiji.

Znanstvenici su pregledali podatke o gotovo 80.000 američke djece mlađe od 5 godina koja su prvi put zaražena koronavirusom, uključujući 7201 zaraženu krajem prosinca ili početkom siječnja kada je omikron uzrokovao više od 90 posto slučajeva.

Dijete odbija hranu, ilustracija Malo dijete odjednom odbija krutu hranu? Možda je razlog COVID-19

Nakon što su uzeli u obzir druge čimbenike rizika, uključujući zdravstvena stanja i društveno-ekonomske faktore, znanstvenici su otkrili da su djeca zaražena tijekom vala uzorkovanog omikronom imala 29 posto manji rizik od posjeta hitnoj službi, 67 posto manji rizik od hospitalizacije, 68 posto manji rizik da im je potrebna intenzivna njega i 71 posto manji rizik od potrebe za strojevima za disanje u usporedbi s djecom zaraženom deltom.

Međutim, "zbog povećane prenosivosti omikrona ukupan broj posjeta hitnim odjelima, hospitalizacija, prijema na intenzivnu njegu i korištenje mehaničkog respiratora kod djece i dalje može biti veće" s omikronom nego s deltom, prema izvješću objavljenom na medRxiv prije znanstvene recenzije.

Slika nije dostupna Djeca su otpornija no što mislimo: Maske im ne predstavljaju nikakvu prepreku u prepoznavanju emocija i izraza lica

Slika nije dostupna EMA odobrila Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 i za djecu od pet do 11 godina

Znanstvenici su također primijetili da su stope infekcije bile nerazmjerno veće kod crne i latinoameričke djece i za omikron i za deltu za ovu dobnu skupinu, a jaz se povećao za infekcije s omikronom, rekao je voditelj studije Rong Xu s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Case Western Reserve.

Još neobjavljeni podaci pokazuju da su "djeca mlađa od 5 godina imala najveću stopu infekcije omikronom" u usporedbi sa starijom djecom i odraslima u svim dobnim skupinama, rekao je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti