Malo dijete odjednom odbija krutu hranu? Možda je razlog COVID-19

Šest do osam mjeseci nakon dijagnoze, oba su mališana počela podnositi čvrstu hranu, ali nijedan nije u potpunosti nastavio s unosom izvornih količina krute hrane.

Hina | 24.12.2021. / 08:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Iznenadno potpuno ili gotovo potpuno izbjegavanje krute hrane kod male djece može biti jedan od pokazatelja razvoja COVID-19 i posljedica je promjena u djetetovu osjetu mirisa i okusa, navodi se u radu kalifornijskih liječnika.

U radu objavljenom ovog tjedna u časopisu Pediatrics opisali su dvoje male djece, oboje mlađe od 18 mjeseci, koji su iznenada razvili averziju prema krutoj hrani otprilike u vrijeme kada im je dijagnosticiran COVID-19.

Kad bi nešto i pojeli, odmah nakon toga zagušili bi se ili ispljunuli hranu.

Slika nije dostupna "Odvratno", "odbojno", "trulo": Pojedinci koji su preboljeli COVID-19 muku muče s ovim namirnicama

Jedno je dijete, u isto vrijeme kad se razvila i odbojnost prema hrani, postalo iznenada osjetljivo i na miris bilo kojeg mirisnog proizvoda što je još jedan znak oslabljenog njuha.

Šest do osam mjeseci nakon dijagnoze, oba su mališana počela podnositi čvrstu hranu, ali nijedan nije u potpunosti nastavio s unosom izvornih količina krute hrane.

Ovaj odgođeni i promjenjivi klinički tijek kod naših malih pacijenata u skladu je s nedavnim studijama na odraslima koje pokazuju da se problemi s mirisom i okusom povezani s COVID-19 mogu razvijati i nestajati, a jedna trećina pacijenata može imati trajne simptome, rekli su liječnici.

Slika nije dostupna Nevidljivi simptom koronavirusa ostavlja trajne posljedice na kvalitetu života

Na temelju tih ograničenih podataka zaključili su da bi averzija prema hrani kod male djece koja još ne govore "trebala biti znak da ih treba testirati na prisutnost virusa SARS-CoV-2".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti