Djeca su otpornija no što mislimo: Maske im ne predstavljaju nikakvu prepreku u prepoznavanju emocija i izraza lica

Maske na licima roditelja i odgajatelja ne utječu na razvoj komunikacijskih vještina kod djece. Veći je problem u nekim drugim posljedicama pandemije.

Martina Čizmić | 16.11.2021. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Djeca od najmanje dobi oponašaju svijet oko sebe. Gledajući roditelje koji se smiješe, uče kako se nasmiješiti. No, što kad djeca ne vide lice jer je ono skriveno iza maske?

Nova studija objavljena u JAMA Pediatrics, otkrila je kako maska nije nikakva prepreka maloj djeci da prepoznaju izraz lica iza nje.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili da ova varijanta koronavirusa nije opasnija za djecu od ostalih

Istraživači iz Sveučilišne bolnice Lausanne u Švicarskoj u studiju su uključili gotovo 300 djece u dobi od tri do šest godina i pokazali im 90 fotografija na kojima su različiti izrazi lica. Na polovici fotografija lice je jasno vidljivo, na drugoj polovici skriveno iza medicinske maske.

Djeca su trebala identificirati emociju koja je prikazana na fotografiji odnosno reći ako ne znaju prepoznati.

Rezultati su bili iznenađujući. Djeca su u većini slučajeva točno imenovala emocije, bile na fotografijama osobe s maskom ili ne. Što su djeca bila starija, to je točnost bila veća.

Slika nije dostupna U Austriji na koronavirus testiraju i djecu u vrtićima, ali posebno osmišljenim testovima

Čak i kad se nose maske, mala djeca mogu prilično dobro zaključiti o kakvim se emocijama radi na tuđim licima. Želim istaknuti kako lice nije najvažniji način komunikacije. Također koristimo ton glasa, položaj tijela, a imamo i cijeli niz drugih kontekstualnih signala koje djeca i odrasli koriste kako bi otkrili što druga osoba pokazuje, istaknula je razvojna psihologinja sa Sveučilišta WIsconsin-Madison, Ashley Ruba, koja nije sudjelovala u istraživanju.

Dodala je da ovo, ali i istraživanje koje je ona provela ranije, ukazuju na to da maske neće utjecati na razvoj komunikacijskih vještina kod djece.

S druge strane, smatra da bi pandemija mogla ostaviti traga u drugim aspektima razvoja djece. Primjerice, kad su djeca bila izolirana i školovala se od kuće ili bila izložena dodatnom stresu jer su njihovi roditelji radili od kuće ili čak ostali bez posla.

Slika nije dostupna Istraživanje otkrilo zanimljive učinke: Igranje popularne videoigre kod djece potiče bolje ponašanje

Maske su vjerojatno na dnu liste stvari zbog kojih bi se morali brinuti, ističe na kraju Ruba.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti