Znanstvenici otkrili da ova varijanta koronavirusa nije opasnija za djecu od ostalih

Ustanovljeno je da su djeca zaražena deltom imala nešto više simptoma, ali u obje skupine vrlo je malo djece moralo biti hospitalizirano.

Hina | 11.10.2021. / 11:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Varijanta delta ne uzrokuje teži oblik COVID u djece u odnosu na ranije varijante koronavirusa, pokazala je britanska studija.

Početkom ove godine znanstvenici su već ustanovili da djeca od alfa varijante ne obolijevaju teže u odnosnu na originalnu, vuhansku varijantu.

Slika nije dostupna Britanski znanstvenici proveli istraživanje o istovremenom cijepljenju protiv gripe i koronavirusa

Novi podaci upućuju na to da delta djecu ne čini bolesnijom od alfe.

Britanski znanstvenici, uglavnom s Kraljevskog koledža u Londonu, uspoređivali su dvije skupine djece zaražene COVID-19.

U prvoj je bilo 694 zaraženih alfom između prosinca prošle i svibnja ove godine, a u drugoj 706 zaraženih varijantom delta od svibnja do srpnja.

Ustanovljeno je da su djeca zaražena deltom imala nešto više simptoma, ali u obje skupine vrlo je malo djece moralo biti hospitalizirano.

Slika nije dostupna Teški oblik covida-19 mogao bi izazvati autoimune napade

Duži oblik covida nije evidentiran ni u jednom slučaju, odnosno pola djece u objema skupinama bilo je bolesno manje od pet dana.

Naši podaci ukazuju na to da su kliničke karakteristike varijante delte u djece slične drugim varijantama, zaključili su britanski znanstvenici, a prenosi Reuters.

Njihov zaključak u skladu je sa zaključkom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Iako zamjećujemo veći broj zaraza među djecom, naše studije pokazuju da nema razlika ni pogoršanja kada su posrijedi ozbiljnost simptoma i težina bolesti, kazala je nedavno ravnateljica CDC-a Rochelle Walensky, govoreći o delta varijanti.

Slika nije dostupna Kraj pandemije koronavirusa? Ne tako brzo, kažu stručnjaci

Više djece danas je zaraženo covidom jer je bolest rasprostranjenija u široj zajednici, dodala je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti