Otvorena prva svjetska banka krvi otporna na raketne udare

Zgrada u gradu Ramli, između Tel Aviva i Jeruzalema, svečano je otvorena u ponedjeljak navečer, no očekuje se da će s radom i službeno započeti kasnije tijekom godine.

Hina | 04.05.2022. / 12:03

Zalihe krvi
Zalihe krvi (Foto: Afp)

Izrael je u utorak svečano otvorio prvu podzemnu banku krvi na svijetu otpornu na raketne udare, objavila je u utorak izraelska nacionalna organizacija za hitnu i transfuzijsku medicinu, Magen David Adom (MDA).

Zgrada u gradu Ramli, između Tel Aviva i Jeruzalema, svečano je otvorena u ponedjeljak navečer, no očekuje se da će s radom i službeno započeti kasnije tijekom godine, rekla je glasnogovornica MDA.

Primiti transfuziju krvi, nezamjenjiv dar života od potpunog stranca, važan je podsjetnik na to da se odsad možemo osjećati sigurnima zahvaljujući ovome impresivnom novom centru, rekao je izraelski predsjednik Isaac Herzog.

Nacionalna banka krvi izgrađena je da bi zaštitila izraelske strateški važne rezerve krvi od raketnih, kemijskih i bioloških napada, kao i potresa, stoji u objavi MDA.

Zgradu čini šest etaža, od kojih su tri podzemne.

Američki prijatelji Magena Davida Adoma (AFMDA) snose troškove izgradnje banke krvi u iznosu od oko 135 milijuna dolara.

U novom bi se objektu trebalo pohraniti oko pola milijuna jedinica krvi, objavio je Jerusalem Post.

U prošlosti su hitne službe bile primorane prekinuti proces darivanja krvi tijekom raketnih napada i premještati rezerve krvi u skloništa.

Ovaj centar će omogućiti Magenu Davidu Adomu da spasi nebrojene živote u ratu i u miru, rekla je Catherine Reed, glavna izvršna direktorica AFMDA.

Nova zgrada ima posebno debele cementne zidove i brojne zaštitne mehanizme u slučaju napada biološkim ili kemijskim oružjem.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti