Izraelci "naselili" Mjesec? Ako tamo i nije bilo izvanzemaljaca, sad ih ima

Kad 2024. NASA-ini astronauti prošeću po Mjesecu, tko zna što će pronaći?

Martina Čizmić | 28.12.2020. / 08:01

Selfie letjelice Beresheet sa Zemljom (Foto: Twitter/SpaceIL)

Jedno od glavnih pitanja na koje ljudi već godinama pokušavaju dobiti odgovor je - ima li života u svemiru? Do sad znanstvenici nisu dobili konkretan odgovor, odnosno nisu pronašli konkretne dokaze da život zaista i postoji izvan Zemlje. No, to bi se moglo promijeniti.

Naime, čini se da se život "pojavio" na Mjesecu. Točnije, čini se da su ljudi, nehotice, kolonizirali Mjesec. I to ne ni Amerikanci, ni Rusi, ni Kinezi već Izraelci.

U sklopu svoje misije Beresheet, u travnju 2019. poslali su prema Mjesecu letjelicu koja je u sebi nosila vrijedan teret. Uz kopiju cijele Wikipedije na engleskom jeziku, disk koji je sadržavao 30 milijuna stranica informacija o Zemlji, u malom spremniku nalazilo se i tisuće dehidriranih tardigrada odnosno dugoživaca, mikroskopskih malenih životinjica koje mogu preživjeti ekstremne uvjete kakvi vladaju u svemiru.

Prva i posljednja fotografija Beresheeta s Mjesecom Izraelci su bili tako blizu, ali nisu uspjeli: Beresheet se pokvario i srušio na Mjesec

Iako se letjelica nesretno srušila na površinu Mjeseca i nije završila misiju, znanstvenici vjeruju kako je spremnik s dugoživcima mogao preživjeti. S obzirom na to da su dugoživci već pokazali da mogu preživjeti u svemiru, ekstremnu hladnoću i visoku radijaciju, znanstvenici smatraju kako bi mogli preživjeti na Mjesecu.

No, znači li to da će kolonizirati Mjesec? Da i ne. S jedne strane, nema nikakvih potvrda da su oni zaista preživjeli grubo slijetanje na Mjesec. S druge strane pak, ako jesu preživjeli, u što znanstvenici vjeruju, teško da su se počeli nekontrolirano naseljavati po Mjesecu.

Naime, dugoživci su poslani u dehidriranom stanju, što znači da su u hibernaciji i za "oživljavanje" im treba ono što na Mjesecu još uvijek nismo pronašli - voda.

Za sad, međutim, nema nikakvih konkretnih dokaza da su dugoživci preživjeli slijetanje, kao ni da su krenuli u osvajanje Mjeseca. No, znanstvenici se poigravaju s tom idejom i pomno promatraju mjesto na kojem se Beresheet srušio ne bi li otkrili tragove života. Pa makar i onog koji je donesen sa Zemlje.

Izvor. TechTimes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti