Izraelski znanstvenici uspjeli 3D isprintati cijelo ljudsko srce

Za printanje su korištene masne stanice pacijenta koje su reprogramirane ne bi li postale matične stanice i potom pretvorene u stanice srca.

Martina Čizmić | 15.04.2019. / 17:11

3D isprintano ljudsko srce (Foto: AFP)

Liječenje bolesti srca i urođenih srčanih mana moglo bi, u budućnosti, biti još jednostavnije i lakše zahvaljujući timu izraelskih znanstvenika.

Tim sa Sveučilišta u Tel Avivu uspio je isprintati 3D srce koristeći stanice pacijenta. Iako je isprintana verzija velika tek 2,5 centimetara, ovo je prvi put da su znanstvenici uspjeli isprintati cijelo srce - zajedno s krvnim žilama, klijetkama i šupljinama.

Zbog toga što je cijelo srce isprintano koristeći genetski materijal pacijenta, ono je u potpunosti biokompatibilno te su šanse za njegovo odbacivanje, kad bi bilo transplantirano u ljudsko tijelo, minimalne.

Kako pojašnjavaju sa Sveučilišta u Tel Avivu, za printanje su korištene masne stanice pacijenta koje su reprogramirane ne bi li postale matične stanice i potom pretvorene u stanice srca.

Do sad su na taj način bili printani samo manji primjerci i to bez krvnih žila, što je zapravo značilo da su znanstvenici uspjeli isprintati dio organa koji ne može preživjeti.

Znanstvenici ističu ako bi ovo zaista mogao biti velik iskorak u medicini, pogotovo za pacijente koji su na listi čekanja za transplantaciju ili moraju uzimati lijekove protiv odbacivanja transplantiranih organa cijeli život. Uz pomoć izraelske tehnike, takvi bi pacijenti mogli dobiti u potpunosti personaliziran organ, gotovo identičan "originalu".

Iako ovo otkriće ulijeva nadu osobama koje imaju bolesno srce, znanstvenici su oprezni. Trebati će proći još godine istraživanja i testiranja prije no što takva tehnika eventualno postane dostupna pacijentima.

No, dodaju kako ipak postoji mogućnost da se tehnika iskoristi za printanje novih dijelova srca kojima bi se onda "popravljalo" srce bolesnika.

Izvor: Bloomberg i Advanced Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti