Izvanzemaljci koriste crne rupe za putovanje kroz svemir?

Ono što je posebno privuklo pozornost znanstvene zajednice je pretpostavka da bi astronomi mogli, pomoću gama teleskopa, pronaći tragove tih izvanzemaljskih brodova.

Martina Čizmić | 08.03.2019. / 15:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Potraga za izvanzemaljskim tragovima života traje otkako je čovjek otkrio da postoji nešto izvan granica Zemlje. No, koliko god se trudili, još uvijek nisu pronašli konkretne dokaze da postoji inteligentan život izvan granica Zemlje. Iako su uvjereni da je njegovo otkriće samo pitanje dana.

Američki matematičar i fizičar Louis Crane objavio je veoma zanimljivu i pomalo nevjerojatnu teoriju prema kojoj u svemiru sigurno postoji napredna izvanzemaljska civilizacija koja svemirskim prostranstvima putuje u svemirskim brodovima pogonjenima radijacijom iz malih crnih rupa. Prema Craneu, izvanzemaljci bi u male crne rupe ubacivali materiju, a dobivali iz nje energiju potrebnu za pokretanje letjelica.

Ono što je posebno privuklo pozornost znanstvene zajednice je Craneova pretpostavka da bi astronomi mogli, pomoću gama teleskopa, pronaći tragove tih izvanzemaljskih brodova.

Naime, uvjeren je kako bi takvi svemirski brodovi iza sebe ostavljali gama zrake koje bi teleskopi poput svemirskog teleskopa Fermi mogli detektirati i tako dokazati njegovu teoriju.

Ako neka napredna civilizacija ima takve svemirske brodove, gama teleskopi mogli bi detektirati njihove tragove, uvjeren je Crane koji smatra da su znanstvenici već otkrili takve tragove, ali nisu mogli pronaći objašnjenje za njih.

Također vjeruje kako bi, takva napredna izvanzemaljska civilizacija bila sposobna proizvesti umjetnu crnu rupu pomoću laserskih gama zraka.

Iako je Craneov rad u potpunosti teoretski ipak se temelji na znanstvenim pretpostavkama, ali i znanstvenofantastičnim djelima. Naime, još 1975. godine poznati pisac Arthur C. Clarke spominjao je svemirske letjelice koje koriste crne rupe u svom romanu "Imperial Earth".

S obzirom na to da su znanstvenici i u prošlosti crpili inspiraciju za svoje izume i teorije iz znanstvenofantastičnih djela, možda se i Craneova teorija dokaže kao točna. No za to će ipak biti potrebno još neko vrijeme. Barem dok neki od astronoma ne "uhvati" svemirski brod svojim teleskopom.

Izvor: Phys.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti